kóstolónapló

kóstolónapló

Mátrai hétvége

2013. június 11. - winevalentine

Idestova két hónapja történt, de így, hogy nagy lassan megszületett a poszt, közlöm.

Sikerült az utolsó télies hétvégét kifognunk a mátrai bortúránkhoz. Nagykabátban sorakoztunk szombat reggel nyolckor a Stadionok buszpályaudvaron a gyöngyösi busz kocsiállásánál. Fel-felelevenítettünk néhány élményt a két évvel ezelőtti gyöngyöstarjáni kirándulásunkról, amikor Ludányi Józsefnél és Csernyik Istvánnál jártunk. Utóbbi fergetegesre sikeredett, így úgy döntöttünk, idén visszatapsoljuk.

Első utunk Szűcsibe vezetett hatalmas kátyúkon és egy zsebre dolgozó buszsöfőrön keresztül, csak hogy a helyi viszonyokba is belekóstoljunk. Aztán a faluközpontban beültünk egy új Ford Mondeóba (micsoda váltás a helyi járat után) és meg sem álltunk a pincesorig. Első vendéglátónk, a Nagy Hársas pince két jóbarátot takar, akik hobbi szinten borászkodnak, és ehhez mérten figyelemre méltó tételeket tesznek le az asztalra. A parányi pincéből gyümölcsös szürkebarátok, tüzes kékfrankosok, és némi testes cabernet franc is előkerült.

DSC02760.JPG
Kicsiny pincék sorakoznak a Szűcsi határban, ezek között ültünk le egy bográcsozóhely padjaira. A bor mellé apróra szelt házi kolbásszal és friss pogácsával kínáltak, miközben elmesélték a borásszá válás rögös útját. Ízelítőt kaptunk a bakikból is, arról, amikor a felvásárolni tervezett szőlőről az utolsó pillanatban derült ki, hogy nem is a megbeszélt fajta, vagy amikor véletlenül első töltésű hordóban túlbarikkoltak egy tételt. Valójában mindegyikből jól jöttek ki, utóbbi barikkőrült haverom kedvence lett.
Mindegyik borukon érződik a rengeteg gyümölcs, a természetesség és egy kis pincejelleg, a bolti borok fogyasztójának olyan ez, mintha egy steril szobából a zöld rétre feküdne ki: nem olyan tiszta, de mégis fellélegzik tőle az ember.
903686_562333680453609_618767158_o.jpg
Délután Gyöngyöstarjánban Csernyik Pista bácsinál folytattuk a kóstolást. Pincéjük a falu közepén van a patak partján, egy kiszuperált disznóól mellett. Amikor először voltam itt, nem sok jóra számítottam, de mára már tudom, hogy ez a zord külsejű pince milyen nedűket takar. Belül is az egyszerűségé a főszerep, egy asztal és két hosszú lóca. A pince elülső részében acéltartályokban és barriquehordókban, hátul ászokhordókban tartják a bort - utóbbiakról sem mondanám meg, hogy ilyen csodálatos borokat lehet bennük készíteni, mert nem mai darabok.
Miután leültünk a lócára, Pista bá' egy pohár kékfrankos rozét töltött a poharunkba. Ez a bor szerintünk egy országos bajnok a könnyű rozé kategóriában. Ha nyáron kitikkadsz, biztos, hogy inkább ezt érdemes meghúzni, akármilyen jó is a nagymama málnaszörpje. Ha három jelzőre akarom korlátozni, azt kell mondjam: zamatos, könnyed, pirosbogyós gyümölcsös.
DSC02792_LR.jpg
A borokhoz a ráadás a füstölt és az abált mangalicaszalonna és mangalicakolbász friss falusi kenyérrel. Az abált szalonna úgy olvad a szájan, mint a vaníliafagyi, zseniális. Hozzá kell tennem, otthon sosem eszek szalonnát, de ez itt más minőségi kategória, mint a bolti. A rozé után szürkebarát, tramini, kékfrankos, cabernet Sauvignon, turán és egy ráadás édes bor is kerül az asztalra. A turánjuk egy barrique-kal megbolondított rózsabokor, egy vad keleti fűszerekkel készült költemény. Ajánlom mindenkinek, akinek csömöre van a bordói házasításoktól és a villányi "kamukopártól". Az édes zenit 60 grammos, természetes maradékcukorral rendelkezik ehhez passzoló savakkal - kellemes, kicsit aszalt barackos ízvilággal. Méltó kihívója hasonló cukorfokú tokaji boroknak.
És hogy mi a titok? Az ellenőrzött minőség, ugyanúgy, mint a nagy pincészeteknél, csak itt kicsiben. Ahogy a szőlőmunkáknál, úgy a szüretnél nem lehet felsérteni a tőkét vagy beleszüretelni a zöld fürtöket. A szemelőbe csak tökéletesen érett fürtök kerülhetnek. Ahogy Pista bá' összefoglalta: bort "csinálni" lehet hamar (tablettából), de készíteni már nem ugyanaz.

DSC02817_LR.jpg

Náluk kóstolni olyan, mintha bemenne az ember egy öreg falusi bácsi pincéjébe, ahol régi ászokhordókból, többszázéves hagyománnyal elkészített bort ihat. Itt annyi a különbség, hogy ebben a pincében megvan ez a hangulat, de ugyanakkor a nedű is első osztályú. Egészségügyi tájékoztatásként  még megjegyezném, hogy Pista bával vigyázni kell, mert szeret itatni, és ugyebár visszafelé még át kell tudni menni a pincétől a műútra visszavezető patak-hídon.

Másnap birkák párbeszédére ébredtünk reggel fél hétkor. Egy enyhe másnapos fejfájással kialvatlanul másfél órán keresztül bégetést hallgatni felér egy tüzes vassal való kínzással, ez most kiderült. Délre sikerült vállalható állapotba hozni magunkat, és miután megebédeltünk a Gyöngyöstarján központjában lévő étteremben (ahol meglepetésünkre príma a kiszolgálás), felkerekedtünk Abasárra.
A falu nagyon szép, közvetlenül egy hegy lábánál van, kanyargós kis utcákkal. Szinte az egész település alatt pincék találhatók, a Pálinkás pince tulajdonosa és borásza három ilyen pincét nyitott egybe, így egy három szintes pincerendszere van, ahol bőven jut hely a borok tárolására és kóstoltatására. Több tíz hektár szőlővel is rendelkezik a falu határában, amelynek egy része örökség, egy része vásárolt birtok. Ez mind szép és jó, abban a tekintetben viszont csalódnunk kellett, hogy a vendéglátáshoz nem ért. Ahelyett, hogy már a telefonban jelezte volna, hogy nem ér rá 3-4 embernek kóstolót tartani, végigrohantunk a pincéjén fél óra alatt, megkóstoltunk hordóból néhány felejthető tételt (igen, csak a 2008-as Olaszrizling jó, a többi teljesen átlagos), majd elviharzott. Illetve távozása előtt még ránktukmált néhány bort, hogy meglegyen a napi bevétel és nehogy "éhen haljon". Ezek után javaslom, hogy ha valaki nagy pincét akar látni, akkor inkább a tokaji Rákóczit nézze meg...

A bejegyzés trackback címe:

https://kostolonaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr155355991

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása