kóstolónapló

Tokaji nyárzáró bortúra

2017. szeptember 27. - winevalentine

36160981244_f3f777f1dc_k.jpg

Augusztusban Tokajba látogattunk, ezúttal régi kedvenc pincéket céloztunk meg. Az exkluzív kóstolók jegyzeteit, pontszámait olvashatjátok a továbbiakban (értékelés: személyes véleményünk metszete, illetve 0-10-ig adott pontszámaink átlaga).

Szabó Gyula pincéje

Egy igazi unikum, Szerencsen, az Alsó Pincesoron. Gyula bácsi a régi iskolát képviseli, gyönyörű édes borokkal és alkalmanként különleges száraz ill. félszáraz tételekkel. Annak ajánlanám, aki késői szüreteket és aszúkat szeretne kóstolni és személyesen a borásszal beszélgetni.

Furmint száraz 2015
Kesernyés, olajos ízvilág, virágillat, alkohol fűt, szerintünk már túlfutott.
6 pont

Hárs száraz 2015
Hársméz, virágok, gyönyörűen jön a fajta, de vékonyka, alkohol fűt, hasonló stílus mint az előző, mind ízben, mind karakterben.
6 pont

Zéta száraz 2015
Borsmenta tea, ánizs, virágok, különlegesség, magas alkohol.
6 pont

Hárs száraz 2014
Mazsolás, vaniliás, mézes, süteményes illat, izben szép kerek, édes alma, szép sav, jó egység. Végén száraz szamorodni stílus, virágos, nagyon szép fajtajelleg, remek zamat.
7,5 pont36808987516_dbe71b2008_k.jpg

Szamorodni száraz 2007
Erősen oxidált, jön a zöld dió, de hiányzik az egység és olajosság. Nagyon száraz a vége, tömény, égetett íz, nagyon hosszú.
6,5 pont

Furmint félszáraz 2016
Funky. Banán, mangós, kis karamelles illat, maradékcukor, hízelgő, maradékcukor 14g, édes sütis, gyümölcsös, meglepően zamatos.
7,5 pont

Furmint félszáraz 2013
Aszalt, kandírozott, beédesedett gyümölcs, banán, füge, édes szilva, mangó. 11 g cukor, kicsit kénes, szenzációs a zamat, alkohol súlyos picit.
7 pont

Sárgamuskotály félszáraz 2016
25 g körüli cukor, itt is egzotikus gyümölcsök, benne van a virágos feeling, de nincs pacsuli, intenzitásban lightosabb, kicsit oxidált.
6,5 pont 

Furmint félszáraz 2012
Illatra fáradt, van némi mazsi, füge, ízre banán, vanília, így zamatban még kapaszkodik, oxidált. Kis szellőzés után javul.
6 pont 

Hárs kései 2014
Illatban hársméz. 70-75 g cukor, mézes illatvilág, ízben alma, mazsola, méz, szép egység, magas beltartalom, magas sav, gyümölcsbomba, sok zamat, nagyon szép és jóivású.
8 pont 

Furmint kései 2012
105 g cukor, full kandírozott gyümölcs, füge, datolya, káve, kakaó, grillázs, barack, körte, narancs nagyon szépen összeérett. Patent egyensúly, kevés stikk a végén.
8 pont 

Máslás 2006
Secunder/tercier határán. 60g maradékcukor. Szép egyensúly. Sárgabarack. Alkohol túlsúly picit. De összességében nagyon szép.
8,5 pont

Furmint kései 2013
Teás, virágos, erős citrus, combos, masszív karakter, oxidált íz keveredik a virágossággal, botrytissel megtámogatva. Aszúnak készült. Nekünk picit hiányzik az intenzívebb zamat, a rétegeltség és a karakter.
8 pont

Furmint kései 2010
Először mangó jön, a végén camembertesen kesernyés, káposztás, 80g cukor, második szűrés a borkő miatt. Szerintünk vége van. Alkohol magas. Botrytis magas. Káposztás cvekedli.
6 pont 

Aszú 5p 2005
A "hibás", lepetyegett aszú. Savtulsúlyos, egy tökéletes kajszi, orrban teás, mézes, szájban sok méz és egy tökéletes barack savai, citrusosság, botrytis, végén karamell, kávé. 10-es sav, 160 cukor. Mi pont ezért szeretjük.
9 pontdsc00178_lr.jpg

Aszú 5p 2001
Teás, karamelles íz, masszív kávé, kakaó, full tercier világ, 150g cukor, 8,5 sav. A tercier iskolapéldája, csokoládé, kávé, dohány. Eddigi legszebb classic aszú amit kóstoltunk.
8,5 pont 

Aszú 6p 1996
Komplex sztori, hársméz, kandiscukor, full zserbó, káve es kakaó, 190g cukor, 9-es sav.
9,5 pont 

Erzsébet pince

Egy igazán modern családi pincészet Tokaj szívében, a főtértől egy kőhajtásnyira. Prácser Hajnival kóstoltunk, aki a marketing és kereskedelmi vonalat viszi a pincénél. Őket olyanoknak ajánlanám, akik értékelik a kifinomult minőséget, akarnak jó száraz borokat (is) inni, és vágynak némi különlegességre. 

Sárgamuskotály száraz 2016
Citromos-bodzás limonádé, friss, ropogós egyensúlyos, jó savak. Szép. friss, zamatos, kitűnő indítás!
7 pont

Furmint száraz Estate 2016
Kabar/ furmint 20/80%, birtokbor.Illatban kicsit sárgadinnye és banán, ízben jön kis olajosság és puncsos hordó, 14% alkohol. Virgonc savak.
7,5 pont 

Furmint száraz Zafír dűlő 2016
90/10% furmint-hárs. Őszibarackos, körtés, friss almás, citrusos - szép összhang, szép savak. 6 hónap hordó, 3-4. töltés, hordó dominál. Sós vég. Nagyon nagy potenciál van benne, de még nincs kész.
7,5 pont

Kabar száraz Betsek dűlő 2014
Illatban hordó és birs, puncsos finesz, ízben kicsi méz és édes alma. Szépen egyben.
8 pont 

Kabar száraz Betsek dűlő 2015
Betsek dűlő, füstös illat, őszis, kesernyes ízvilág. Nagyon vastag, alacsony sav, 13.5 alkohol. A vége kicsit éles. Még kell neki érlelés.
7 pont

“Élethárs” Hárs kései 2016
80-as cukor, 7 g sav, banános, virágos, szuper őszis, hársméz, virágok, bodza. 10-es alkohollal nagyon csúszik. Tartályos érlelés, 100% Sajgó dűlő.
8 pont

Aszú 6p 2010
Illatban aszalt gyümölcs, füge, datolya, ízre mézes kajszi, sárgabarack bomba. Nagyon szép. 10 körüli sav, 175g körüli cukor, 9.5 alkohol. A hordó szépen támogatja.
9,5 pont

Aszú 6p 2013
Színe fiatal, világos, orrban friss gyümölcsös, ízre ananász, füge, koncentrált cukor, körte, kandiscukor, kamilla tea. 220 g körüli cukor. 8,5 sav.
9,5 pont

dsc00184_lr.jpg

Tokaj Hétszőlő 

Ha valaki a borvidék “fővárosában”, Tokajban kóstol, lehetetlen őket elkerülni. A főtéren egy hangulatos kis pince borozó várja a klasszikus hangulatot kedvelőket, illetve a felette lévő épületben egy modern borbár hangulatos tetőterasszal. Mi ez utóbbin kóstolhattunk exkluzíve Oroszlán Tamással, a birtok kereskedelmi és marketing igazgatójával. 

“Bio Dry” Furmint száraz 2016
Birtok furmint - alap furmint, citrusos, barackos, egyszerű. Szép savszerkezet, de nincs sok zamat. Szebb lesz 1-2 év múlva talán.
6 pont

Hárs száraz Hétszőlő dűlő 2016
Enyhén mézes puszedlis, fűszeres, intenzív citrusos sav, könnyedség, pedig 13-as az alkohol. Árveréses tétel. Nagyon fiatal. Nagy potenciál. Folyamatosan nyílik. Mézes-virágos jegyek. Kifinomult, szép a hordó a háttérben, lehetne kicsivel több a zamat.
7 pont 

36808961736_3fa5b512e3_k.jpg

Furmint száraz Kis-Garai dűlő 2016
Kicsit füstos, alma, kesernye, grapefruit, jön a hordó. Még ő is nagyon fiatal.
7 pont 

Furmint száraz Nagyszőlős dűlő 2015
Illatban jön egyfajta édesség és a fa. Csonthéjas, almás, puncsos, kellemes ízvilág. Vártnál picit vékonyabb, de komoly tétel, de még kell neki legalább 1 év szerintünk.
7,5 pont 

Furmint száraz Selection 2012
Két dűlőből válogatva, dácitos, ásvanyos. Petrolos, animális, somlói stílus, likőrős, olajos, ízben jó húsleves feeling. Jó balansz.
7 pontdsc00312_lr.jpg

Furmint kései 2015
Furmint-hárs 70-30%, virágos, mézes illat, édes alma, trópusi beütés, füge. Alacsony sav miatt jó a sav-cukor egyensúly: 53 g cukor, nincs botrytis, pici oxidáltságot éreztünk a végén.
7 pont 

Sárgamuskotály kései 2016
Banános-mangós style, vibráns sav-cukor egyensúly, 55 g c ukor, 6,2 g sav, kiugrik a pohárból. Jó ivású, tipikus modern sárgamuskotály. Kicsit szappanos a vége.
8 pont

Pinot Noir száraz 2015
Illatban meggy, sherry, kicsi csoki, sajt, szilva - nagyon szép. Ízben egyszerűbb, van némi gyümölcs, sherry, de vékonyka, az illat után kicsit csalódás. Az alkohol szárít a végén.
7 pont

Aszú 5p 2004
Szép, birses, mézes, fügés, puncsos. Gyümölcs bomba. 165g cukor. Kicsit már kandiscukros.
9 pont 

Aszú 5p Hárs 2001
Méz illatban nagyon jön, ízében sárgabarackos, virágos, kis hársmez végig megbújik.
8,5 pont

36996906965_236de20cde_k.jpg

Aszú 6p 2013
Mézes tea, kandirozott gyümölcs, banán, puncs - ízorgia, cukor 220 g körül.
9,5 pont 

Aszú 5p 1996
Tercier jegyek, káve és dohány illat. Ízben is kávé, füge. 150 g körüli cukor, klasszikus aszú.
9,5 pont

A bejegyzés trackback címe:

https://kostolonaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr4912903396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.