kóstolónapló

kóstolónapló

Mátrai boros kiruccanás

2017. november 24. - winevalentine

pata.jpg

A Mátrai borvidéket szeretjük, mert közel van. Szeretjük, mert gyümölcsös, jó ivású borok vannak. Szeretjük, mert kiváló az ár-érték arány, hála az alacsony ismertségének. Ezért járunk vissza Gyöngyöstarjánba – és persze azért, hogy szimpatikus, fiatal borászokat ismerjünk meg, szemtől szembe.

A pontok és értékelések ismét négy fős bországjáró bandánk véleményének átlagai / metszetei.

Benedek pince

Benedek Péter a szülőktől, nagyszülőktől örökségbe vett családi borászatot irányít, a Corvinuson, illetve külföldön megszerzett tapasztalati révén pincészetük igen modern szemlélettel és technológiákkal dolgozik. Jelenleg 16-17 hektáron gazdálkodnak, a szőlőt kímélő módszerekkel 1-2 kg /tőke terheléssel termesztik. A pincében különválasztják a bisztró és a prémium kategóriát, utóbbi préselés nélküli színléből, előbbi pedig préseléssel készül. Tartályos érlelést alkalmaznak, hordót csak 1-1 esetben látnak a borok. Az érés az esetek többségében természetes élesztővel zajlik.

Tetszett nekünk a fiatalosság, a közgázos gondolkodás (modern, jól eladható borokat készíteni), amit itt tapasztaltunk. Talán egy kicsivel több kísérletezést még elbírna a pince – de amit láttunk, kóstoltunk, az meggyőzött.

Tartály, illetve hordóminták
pohar.jpg

Irsai Olivér 2017
Szeptember elején szüretelt, édeskés illatában robbannak az egzotikus gyümölcsök és a banán. Ízében még nem letisztult, és az illathoz képest kevésbé karakteres. Irsai létére egészen vastag, tartalmas.

Cserszegi Fűszeres 2017
Saját élesztővel erjedt tartályban. Illatban visszafogott, ízében igen zamatos, zöldalmás, fűszeres, kicsi sauvignon blanc beütéssel, cuppogós savval, 12,5% alkohollal.

Sauvignon Blanc 2017
Október eleji szüret, saját élesztő és tartály. Szolíd illat, jó egyensúly, szépen hozza a szokásos jegyeket – grapefruit, citrusok, csettintős, szép savak a végén.

Kékfrankos Rosé 2017
Saját és fajélesztővel erjedt, utóbbinak még érezni a lecsengését az ízben. Gyümölcsös, komoly, abszolút nem a tutti-frutti vonal, határozott eper, erdei gyümölcsös ízvilág, joghurtos lekerekítéssel. A nyári fröccspartik sztárja cím várományosa.

Chardonnay 2017
1 kg hozamkorlátozással termelt gyümölcsből, csak tartályos érleléssel, 10 g maradékcukor kerekíti. Szuper balansz, pohárban nyílik. Illata dinnyére hajaz, karakteres ízében sárgadinnye, banán, méz, kicsi kukoricásság, de nem a zavaró fajta. Komoly potenciál. 

dsc00643.JPG

Palackos tételek

Chardonnay 2016
Október eleji szüret, töppedt szemekkel. Tartályos érlelés, 6 hó seprőn tartás felkeverés nélkül, nincs maradékcukor, alkoholja 14,5%. Aranysárga szín, illatolva mazsolás, mézes, banános jegyek. Ízében dinnye, érett alma, kis botrytisesség, kukorica feltűnik. Krémesség a végén, aztán befűt az alkohol – kár a balanszért.
7 pont

Pinot Noir 2016
Újvilági stílus, 6 nap héjon erjedés után tartályos érlelés almasav bontással, végül hordó nélkül augusztusban palackozva. Pohárba töltve világos bíbor szín fogad, illata ribizli, cseresznye, áfonya. Ízben meggyes, földes, jó egyensúly az almasav bontásból adódó krémességgel, tejességgel párosulva, 13,5% alkohollal. Szerintünk a hazai Pinot-k közül most az egyik legjobb vétel.
7,5 pont 

23847987_1653141691372797_1042336481_o.jpg

Kékfrankos 2016
9 nap macerálás után fele tartályban, fele hordóban erjedt saját élesztőjével. Fűszeres, szilvalekváros illattal nyit, savai karakteresek. Meggy, szilva és fűszerek az ízben egy kis mézes, virágos meglepetés jeggyel. Kicsit még szőlőhéjas és nyers, 1-2 év múlva még zseniálisabb lesz.
8 pont 

Hárslevelű 2016
Spontán erjedt, 6 hónapig hordóban, 6 hónapig tartályban.11 g cukor kerekíti, emellé 8 g sav, 14% alkohol és testesség társul. Pohárban megforgatva olajos, illatra tökmag, mézesség és aszalt sárgabarack. A kortyban barackos, birses jegyek, egy kis mangóval és pici kukoricássággal. Nagy beltartalom és szép textúra, nekünk az alkohol itt is sok egy picit.
8,5 pont

dsc00656.JPG

Losonci pince

Losonci Bálint nálunk a tipikus önmegvalósító borász, külkeresként borújságíró pályafutással kezdte, majd érdeklődése átlényegült a borászkodásba – az első években Budapest és Gyöngyöspata közt ingázva készítette borait, majd 2008-ban leköltözött oda, hogy birtokot építsen. Hat hektáron gazdálkodik, a szőlőtermesztésben szigorú, éppen a bioművelésre áll át, felszívódó szereket sose használt – 1-2 kg tőketerheléssel dolgozik.

Kreativitásban, kísérletezésben nincs hiány, sőt, nekünk a héjon áztatott narancsborokból egy kicsit sok volt. A tájház, ahol kóstoltunk, nem passzolt egy szakmai kóstolóhoz, a beszélgetést viszont nagyon élveztük – és a borokat is.

23874280_1653141541372812_777987324_o.jpg

Rajnai rizling 2015 
Gyöngyözőbor, 6 g maradékcukor továbberjesztéséből született a pezsisség, fél év tartály, aztán palackos érlelés. Almás, csonthéjas gyümölcsök, némi olajosság, végén igen száraz érzet. Kis oxidáltság.
5,5 pont 

Parola 2015
Birtokbor á la Losonci – rizlingszilváni és zöldveltelini házassága. Három hét héjon áztatás után fél év seprőn tartással készült. Színe aranysárga, narancsboros illat és ízvilág, sok fűszerrel, számunkra a képbe nem illő fűszerpaprikával.
5 pont

Hárslevelű 2016
Szintén narancsbor, három hét héjon áztatás, Virágos, fűszeres, fahéjas, karácsonyi hangulatú. Barack. Vége fáradt, lapos, oxidatív.
6 pont

Rajnai rizling 2016
Fele hordóban, fele tartályban erjedt, almás, citrusos íz és illatvilág. Tetszett.
6,5 pont

23874134_1653141498039483_1863538067_o.jpg

Zöldveltelini 2014
Vissza a héjon áztatáshoz, itt is három hét. Három év hordóban - színe mély arany, aszúra, whiskey-re hajaz. Illatban vaníliás, bourbon-ös, ízvilágban a fa dominál, fűszerek és egy kis narancs. Vége fáradt, oxidatív. Inkább érdekességnek jó szerintünk.
6 pont

Hárslevelű 2016
Ez is messze van a mainstreamtől, viszont itt született egy jó egyensúly. 70% aszúszemes kései szüret, 15,5% alkohol, 10,3 g sav 48 g cukor. Óriási beltartalma és combos sava sikerrel tartja ezt az alkoholfokot is. Illatában és ízében is dől a kávé, a mazsola, a méz, tele az egész aszús jegyekkel.
8,5 pont

Pinot Noir 2015
10 nap áztatás, tartályos érlelés, cél kifejezetten a gyümölcsösség megmutatása. Összetett, illata fűszeres és jön némi lekvárosság is. Meggyes, szilvás ízvilág, jó egyensúly – igazán jó, könnyen fogyasztható vörös, mátrai iskolapélda.
7,5 pont

Kékfrankos 2013
3 év hordós érlelés, lekváros, sherry-s illattal nyit, szép egyensúly, csúcson van. Piros gyümölcsök tömkelege, meggy, szilva a fával szépen egybegyúrva, elsimítva.
8,5 pont

A bejegyzés trackback címe:

https://kostolonaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr7913347841

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása