kóstolónapló

Egy ígéretes pince a Mátrai borvidékről

2018. október 16. - winevalentine

dominium2.jpgSzép lenne, ha Magyarországon gomba mód nőnének ki a földből az új, kreatív, fiatalos pincészetek. Ha itt még nem is tartunk, vannak rá példák - hétvégén egy ilyen helyen kóstoltunk.
Gyöngyös határában, a Mátrai borvidéken elhelyezkedő Farkasmályi pincesor szebb napokat is megért, a domboldalba vájt, régi épületek elhagyatottan düledeznek. A főúthoz közelebb viszont elindult némi reneszánsz, a néhány éve épült borhotel mellett célpontunk, a Dominium pince kezdett fejlesztésbe.
Orbán Dániellel kóstoltunk, aki édesapjával karöltve, családi vállalkozásként, 2014 óta készít borokat. Körülbelül 10 hektáron gazdálkodnak, aminek kb. a feléből készítenek bort. 18 fajtájuk van jelenleg és a kísérletezés szakaszában vannak - a Mátrai borvidékre nem jellemző fajták, mint a Furmint vagy a spanyol Tempranillo is szerepelnek a listában.
A kóstolót egy dűlősétával kezdtük, a pince sárgamuskotály borát ízlelgetve (értékelést lásd lejjebb). Sok a fiatal telepítés, szép, egészséges szőlő - a permetezést csak kontakt szerekkel végzik, felszívódó gombaölőt és rovarirtó szereket nem használnak. Ezután betekintést nyertünk az épülő birtoképület zugaiba. A feldolgozó már elkészült, itt érnek tartályokban az idei tételek, az érlelőpince és a vendégfogadásra alkalmas helyek még kialakítás alatt vannak. Alig várjuk, hogy a Kékesre néző borteraszon kóstolhassunk egyszer!

Vendéglátónk

 Íme a kóstolt tételek.

Sárgamuskotály 2017
Illatában kirobbanó gyümölcsösség, főleg barackot érezni - semmi szappan vagy pacsuli, mint sok társa esetén. Illata inkább a tokaji, akár késői muskotályokra emlékeztet. Nagyszerű balansz a kortyban, megfelelő sav és csonthéjasok - barack, alma. Könnyű, száraz muskotály kategóriában top befutó. 8 pont

Tempranillo 2015
Kékszőlőhöz képest, magyar és világfajtákhoz mérten masszív savak - megosztó, nekem már faragatlan, kóstolótársaimnak kiváló gyümölcsösség. Bogyós gyümöcsös, epres, málnás stílus hordós érleléssel támogatva. 6,5 pont

Syrah 2015
21 hónapos fahordós érlelés, de nem elsőtöltesű hordókban - 3 éves, és még nem ért a csúcsra, kicsit éretlen. Cseresznye és meggy dominál mind illatban, mind a kortyban. Enyhe fűszeresség, de inkább gyümölcsös irány, 5,5g/l sav - unalmasnak nem mondanám, az biztos. Olyan mint egy jó részvény - venni kell és tartani, pár év és csoda lesz belőle. 7,5 pont

A borsor (egy része)

Syrah 2014
Illatra már vannak aszaltas jegyek, főként szilva, némi puncs - érezni a fát. A kortyban is érettebb jelleg, meggy, áfonya, szamóca nyílik, 15-ös párjánál jóval simább a vége. 8,5 pont

Syrah - Merlot - Cabernet Sauvignon Cuvée 2015
Zöld, paprikás, vegetális illatra és ízében is, mintha a sauvignon kitaszítaná a merlot és a syrah gyümölcsösségét. Nehéz eldönteni, hogy még alakul, vagy ilyen marad. Nincs értékelés.

Zenit 2016 félédes
Illatra kicsit fülledten indít, szellőztetni kell. Utána kibontakozik a virágos, barackos illat. A korty zamatos, jól harmonizál a maradékcukor és a sav - csonthéjasok és kandiscukor. 7 pont

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kostolonaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr6114304025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.