kóstolónapló

Penge furmintok Hegyaljáról - Árpád-hegy pince

2019. június 22. - winevalentine

dsc03230.JPGNyár eleji tokaji bortúránk alkalmával immár sokadszorra meglátogattuk az Árpád-hegy pincét. Szerencsen a Felső pincesoron találjuk az ódon, 19. század eleji épületetet, amely alatt értékes érlelőpince rejtőzik. A pince ifjú titánjával,a Gál Tibor emlékdíjas Varkoly Ádámmal 2012-ben kóstoltak cimboráim először, az egyikőjükkel készült ennek alkalmából egy rövid interjú.

Mióta jártok Ádámékhoz? Hogyan emlékszel az első találkozásra?

Az első kóstoló 2012.03.16-án volt. Mi voltunk az első vendégek, akiket már ő fogadott. Nővére Eszter, illetve az apukája István is benézett és ha már ott volt, akkor megmutatta nekünk a 93-as 6p aszúját. Csoda volt.

Ádám egy megszeppent fiúcskának tűnt elsőre, főleg a nővére beszélt helyette a kóstoló alatt. A borokat persze ő mutatta be. Ami megmaradt, hogy kapásból egy fantasztikus félszáraz muskival nyitott 2011-ből. Nem pacsuli, nem gejl, remek savakkal megtámogatott tokaji bor. Ez azóta is a védjegye.

Hogyan változtak a borai azóta?

Alapvetően a filózófiája nem változott, csak két fokkal kifinomultabbak lettek azóta a borai. Szépen, mértékkel használja a hordót. Bátran nyúl a tartályhoz, szívesen házasít hordós és tartályos tételt. Eleinte ez nem volt jellemző. Több gyümölcs a jelszó, ezt pedig én nagyon díjazom a sok agyonhordózott furminttal szemben.

Mi az, ami az ő Tokaj-filozófiájában különleges?

Nehéz kérdés. Mindig kiemeli, hogy a lehető legjobb alapanyagra törekszenek és így szeretnék elkészíteni a legjobb borokat, bemutatva a dűlőt. Ez kicsit közhelyesnek tűnik, de Ádám édesapjának a szakmáját ismerve, már nem annyira. Bátran kísérletezik és nyúl új dolgokhoz. Ilyen fiatalon is már hatalmas tapasztalattal rendelkezik, már 9 szüret óta készíti a borokat és ismeri meg a dűlőikben lakozó potenciált.

Egy kevés maradékcukor az összes borára jellemző, amolyan német rizlinges stílusban. Jól ihatóvá, zamatossá varázsolja őket, de nem a komplexitás kárára.

img_2758.JPG

Melyik a kedvenc kategóriád, illetve a “minden idők kedvence” borod tőle?

A belépő tételeit emelném itt ki. Hihetlen precíz és jól elkészített borokat prezentál minden egyes évben remek ár-érték aránnyal. Gondolok itt a félszáraz muskotályra, valamint a birtok illetve a Zafír dűlőből készített furmintokra. De akár ide vehetem a Szerencs borát is. A kedvenc: friss az élmény,de a 17-es Veresek egy új fejezetet nyitott nála a furmintok sorában. Hogy legyen édes is: 2008-as késői hárs. Rég ittam, de nagyon megmaradt. Krémes, mézes és birses jegyek. 130-as körüli cukor. És a 2013-as 6 puttonyos Aszú, 100% Veres dűlő, hárslevelű aszú szem, furmint-hárs alapbor. Csoda. Aszalt sárgabarackos gyümölcsorgia.

A legkülönlegesebb pedig a 2002-es aszuesszencia, 240g cukorral és 12g savval. Hihetlenül komplex és rétegelt, hosszú lecsengéssel. Az üres poharat is napokig lehetne utána szaglászni .

Ádám ezzel a kilenc boros sorral várt minket:

Zafír Furmint 2017

Pengeéles savú furmint Tarcalról, a Zafír dűlőből. 50%-a tartályban, 50%-a hordóban érett. Világos citrom szín, alacsony intenztású citrusos, zöldalmás  illat. Ízében is markáns citrusosság, frisseség dominál. Savai miatt nem egy beszélgetős bor, étel előtt, vagy egy pohár citrusbombának viszont kifejezetten ajánlott. 7.1g sav, 7g cukor, 12% körüli alkohol.
7 pont

Veresek Furmint 2017

Mádi Veresek dűlőből, ahol a talajban levő fekete obszidián kavicsok miatt az átlagnál 3 fokkal melegebb van, így hamarabb aszúsodik a szőlő. Már ebbe a száraz tételbe is kerültek aszús szemek. Világos citrom szín, ásványos, citrusos, almás jegyek, hordós erjesztésnek köszönhetően az előzőnél kerekebb savak és nagyobb komplexitás. Sokáig lehet és érdemes ízlelgetni. 8.6g sav, 7.5g cukor, 12% alkohol.
8 pont

Király Furmint 2018

Egy ásványos mádi területről, mégis a fiatal tokajik egzotikus gyümölcsei (banán, dinnye) dominálnak egyelőre. Csak új hordót kapott, 6 hónapig 220 illetve 550l-esben érett, finomseprő keveréssel. Fiatalsága ellenére van benne komplexitás, ízében körtés, teás jegyek hordófűszerekkel (vanília, fahéj). Kényeztető és izgalmas közül az előbbi felé húz. Paraméterek: 6.2g sav, 4g cukor, 13% alkohol.
7 pont

img_2759.JPG

Kabar 2018

Egy jól sikerült kísérlet eredménye. Tartályban sauvignon blanc élesztővel csontszárazra kierjesztve, utána kis hordózással kerekítve és palackba vele. Illatban picit fűszeres, virágos, közép intenzitással, a kortyban sok gyümölcs - fehér húsú alma, banán, ananász. Bazi jó bisztróbor, teraszon, medence partján ücsörgéshez. Analitika: 6,2g sav, 0g cukor 13% alkohol.
7 pont

Sárgamuskotály 2018

Félúton a régi iskolájú lágy és a modern penge savú muskotály közt. Augusztusban egész fürtösen préselve és tartályban erjesztve. Illata közepesen intenzív és nem pacsulis, fehér húsú alma, akácvirág és őszibarack – nehéz eljutni a kortyig. A korty alacsonyabb intenzitással hozza az illatban felsoroltakat, egy lágyabb savszerkezettel. Mindennapi bor a könnyed, viragos jegyek kedvelőinek. Paraméterei: 6g sav, 9g cukor, 12% alkohol.
6,5 pont

Kései Hárslevelű 2016

A Zafír és Sajgó dűlő hárslevelűiből, október végi szüret 27-es mustfokkal, tartályban készült. Vajas palackbukéval nyit, mellette hársvirág és törökméz magas felé mutató intenzitásban. A kortyban mézédes füge, érett körte, és kicsi mangó. Kényeztető típusú kései szüret, sütemény helyett vagy amellé, ha kell egy kis édesség. A remek sav-cukor egyensúly titka: 8g sav, 120g cukor, 11% alkohol.
8 pont

20190609_104412_2.jpg

Szamorodni 2017

Érdekességként kapjuk a következő tétel előfutáraként, fiatal – érett korban lévő szamorodni összehasonlításaként. Az anyag a Király dűlő furmintja, harmadtöltésű hordóban készült. Jönnek a fiatalos, banános jegyek, megvannak a parméterek, de még nem állt össze: 8.4 sav, 110g cukor, 11% alkohol.

Szamorodni 2013

Aromáit tekintve aszalt barack és füge, hársmézes jegyek, selymes házi barackkompót. Tökéletes egyensúly, közép plusz intenzitás mindenből, nagyon elegánsan prezentálva. Már az élménybor és a műalkotás kategória határán, gyönyörűen pengeti a húrokat. Alkalomra való, de ne hagyjuk a polcon porosodni. Itt már ugyan nem a számok beszélnek, de kb. 9-10g sav, 150g cukor, 11% alkohol.
8,5 pont

Aszú 6 puttonyos 1999

Mádról a Becsekből és a Királyból, hárs alapbor furmint aszúszemekkel. Illata szárított széna, earl grey tea, aszalt gyümölcs és kandiscukor. A kortyban is hozza ezeket, fügével, datolyával, baracklekváros jegyekkel. Az íz legvége picit már a dohány és kávé irányába mutat, de még csak enyhén. Kiváló és egyben különleges aszú, művészi kategória, emlékezetes pillanatokra. 9.8g sav, 216g cukor, 9% alkohol.
9,5 pont

Gasztrodélután Etyeken

_mg_9973.jpg

Etyek, várjál, megyek!

Amikor felötlik bennem a gondolat, hogy kiruccanjak egy délutánra Etyekre, két dolog motivál: nemrég ajánlottak egy modern szemléletű pincét (Haraszthy), másrészt idestova tíz éve nem jártam ott és érdekel, hova fejlődött ez idő alatt a hely. És plusz egyként, mostanában sűrű a program egy boros-gasztrós hétvégéhez, hála az égnek kiderült, hogy Etyeken ezt egy délután alatt meg lehet ejteni!

Érkezés a pincesorra

Pesti indulástól számítva fél óra múlva szállunk ki az Etyeken, az Öreghegyi pincesoron az autóból. A pincesor kifejezésre talán sokaknak (nekem is) egy poros út jut eszébe kicsi, több száz éves pinceépületekkel - itt teljesen más a helyzet. Az út és környéke bazaltkővel kirakva, parkosítva, mellette pedig olyan modern pincék sorakoznak, hogy minimum Ausztriában, de néhány nagyobb épületet elnézve már Kaliforniában érezzük magunkat.

Pincetúra Haraszthynál

A Haraszthy pince sem kevésbé grandiózus, a vártorony- szerű részben, egy vinotékával egybekötött fogadóhelységbe lépünk először. Vendéglátásból jeles, egyből bekísér egy felszolgáló, majd kóstoló iránt érdeklődve máris egy sommeliert kapunk, aki profi módra kapásból megkínál egy pohár Irsaival, miközben arról beszélgetünk, milyen jellegű kóstolót szeretnénk. Mi a lezser verzióval megyünk, rövid pincetúra után a palackos tételeket egy könyöklőnél, a medence mellett kóstolva.

_mg_9998.jpg

Körbevezetés során először a modern palackozót szemléljük meg, majd aláereszkedünk a föld alá, ahol egy érlelő-és kóstolóhelységbe érünk. Fala sóskúti mészkővel kirakva (így tükrözve a borvidék kőzetanyagát) illetve az egyik falon plafon magasan érlelés alatt lévő, fektetett borok. Az érlelőpincében palackozás előtt álló tartálymintát is kóstolunk ( a borokról később).

_mg_9975.jpg

_mg_9988.jpg

A pincének van két testvérpincészete is, Kaliforniában és Argentínában - a tulajdonos ugyanis, Coeljo úr argentin származású. Itthon jelenleg 140 hektáron gazdálkodnak és a fő etyeki fajtákkal foglalkoznak, a teljesség igénye nélkül: Irsai, Királyleányka, Szürkebarát, Chardonnay, Pinot Noir, Zenit.

Fojtsuk le - Sonkamester

A pince bejárása után a teraszon állapodunk meg, ott kóstoljuk végig a komolyabb, palackos tételeket. A kóstolóhoz lehet tapas tálat is kérni, mi ezt kihagyjuk, mert még utána sétát tervezünk az Újhegyi pincesorra. Ez a pincesor is szépen gatyába van rázva, hangulata viszont egészen más. Régi sváb pinceépületek és parasztházak szegélyezik, színes kis ablakokkal és ajtókkal. Itt az egyszerűség gyönyörködtet, a kaszáló vagy szőlő melletti teraszon ülhetünk egy frissítő fröccsöt kortyolgatva. A Sonkamester tálja 2-3 főre bőséges, több féle sonkát, fűszeres házi szalámit és házi kenyeret kapunk - hamar elfogyott!

_mg_0003.jpg

_mg_0006.jpg

_mg_0009.jpg

Praktikus tipp

Mindez után mi sofőrszolgálattal megyünk haza, amit egy reptéri taxis fuvar árából abszolválható - akinek nincs ideje tömegközlekedni, vagy ódzkodik tőle, annak is érdemes kimenni egy hétvégi délutánra Etyekre.

Kóstolójegyzetek

Sir Irsai 2018
10% királyleánykával megtámogatva, sok gyümölcs és jó savérzet, citrusos, almás, némi barack is bevillan, könnyű és jó belépő, a bármikor megbontanám kategória. 5 pont 

Szürkebarát 2018
Tartályminta, finomseprőn tartott, egzotikus gyümölcsök dominálnak, banán, mangó, illatban gyönyörű, még 10% kap majd barrique érlelést - kiváncsian várjuk a végeredményt. 

Sauvignon Blanc 2018
Tartályminta, már kétszer fejtve, hamarosan palackba megy (már el van adva az összes palack). Átlag techno savi blancnál természetesebb, banán, dinnye, citrus, és persze vágott fű, de nem az dominál. Ügyes. 

Pinot Noir 2016
Silleres szin, meggy, friss eper, szamóca dominál, illat szép, korty kicsit egyszerű, jó savérzet, friss, jóivású vörös. 5,5 pont

_mg_9978.jpg

Fantastico Malbec 2016

Argentínából, 5% cabernet sauvignonnal támogatva, nem túl nehéz, elegáns és izgalmas, közép pluszos sav, fekete es piros bogyós gyümölcsök,  húsos, fűszeres ízvilág. 7 pont

Tantara 2015 Syrah
Kaliforniából, ha a előző bor az izgalom, ez a kényeztetés. Csoki,  lekvár, szilva, tejszínesség, konyakmeggyes buké. Telt illat és ízvilág, minden paraméterben sok, jól tart a sav, ízben a magas alkohol nem lóg ki. 7,5 pont

Tantara 2013 Cabernet Franc
Kaliforniából Santa Inez környékéről, szintén mindenből sok, lekváros, szedres, tejszines-csokis. 16-os alkohol, ezt már nem iszogatáshoz találták ki, egy steakhez valószínűleg zseniális. 7 pont

Egy ígéretes pince a Mátrai borvidékről

dominium2.jpgSzép lenne, ha Magyarországon gomba mód nőnének ki a földből az új, kreatív, fiatalos pincészetek. Ha itt még nem is tartunk, vannak rá példák - hétvégén egy ilyen helyen kóstoltunk.
Gyöngyös határában, a Mátrai borvidéken elhelyezkedő Farkasmályi pincesor szebb napokat is megért, a domboldalba vájt, régi épületek elhagyatottan düledeznek. A főúthoz közelebb viszont elindult némi reneszánsz, a néhány éve épült borhotel mellett célpontunk, a Dominium pince kezdett fejlesztésbe.
Orbán Dániellel kóstoltunk, aki édesapjával karöltve, családi vállalkozásként, 2014 óta készít borokat. Körülbelül 10 hektáron gazdálkodnak, aminek kb. a feléből készítenek bort. 18 fajtájuk van jelenleg és a kísérletezés szakaszában vannak - a Mátrai borvidékre nem jellemző fajták, mint a Furmint vagy a spanyol Tempranillo is szerepelnek a listában.
A kóstolót egy dűlősétával kezdtük, a pince sárgamuskotály borát ízlelgetve (értékelést lásd lejjebb). Sok a fiatal telepítés, szép, egészséges szőlő - a permetezést csak kontakt szerekkel végzik, felszívódó gombaölőt és rovarirtó szereket nem használnak. Ezután betekintést nyertünk az épülő birtoképület zugaiba. A feldolgozó már elkészült, itt érnek tartályokban az idei tételek, az érlelőpince és a vendégfogadásra alkalmas helyek még kialakítás alatt vannak. Alig várjuk, hogy a Kékesre néző borteraszon kóstolhassunk egyszer!

Vendéglátónk

 Íme a kóstolt tételek.

Sárgamuskotály 2017
Illatában kirobbanó gyümölcsösség, főleg barackot érezni - semmi szappan vagy pacsuli, mint sok társa esetén. Illata inkább a tokaji, akár késői muskotályokra emlékeztet. Nagyszerű balansz a kortyban, megfelelő sav és csonthéjasok - barack, alma. Könnyű, száraz muskotály kategóriában top befutó. 8 pont

Tempranillo 2015
Kékszőlőhöz képest, magyar és világfajtákhoz mérten masszív savak - megosztó, nekem már faragatlan, kóstolótársaimnak kiváló gyümölcsösség. Bogyós gyümöcsös, epres, málnás stílus hordós érleléssel támogatva. 6,5 pont

Syrah 2015
21 hónapos fahordós érlelés, de nem elsőtöltesű hordókban - 3 éves, és még nem ért a csúcsra, kicsit éretlen. Cseresznye és meggy dominál mind illatban, mind a kortyban. Enyhe fűszeresség, de inkább gyümölcsös irány, 5,5g/l sav - unalmasnak nem mondanám, az biztos. Olyan mint egy jó részvény - venni kell és tartani, pár év és csoda lesz belőle. 7,5 pont

A borsor (egy része)

Syrah 2014
Illatra már vannak aszaltas jegyek, főként szilva, némi puncs - érezni a fát. A kortyban is érettebb jelleg, meggy, áfonya, szamóca nyílik, 15-ös párjánál jóval simább a vége. 8,5 pont

Syrah - Merlot - Cabernet Sauvignon Cuvée 2015
Zöld, paprikás, vegetális illatra és ízében is, mintha a sauvignon kitaszítaná a merlot és a syrah gyümölcsösségét. Nehéz eldönteni, hogy még alakul, vagy ilyen marad. Nincs értékelés.

Zenit 2016 félédes
Illatra kicsit fülledten indít, szellőztetni kell. Utána kibontakozik a virágos, barackos illat. A korty zamatos, jól harmonizál a maradékcukor és a sav - csonthéjasok és kandiscukor. 7 pont

 

Őszi kóstoló a Feind pincénél

img_1025.JPG

Ritka eset, hogy nem veszek részt egy kóstoló szervezésében. Most teljesen „vakon” tértem be Feindékhez, azon kívül, hogy oda megyünk, nem tudtam, hogyan fog alakulni a kóstoló. Igen kellemes meglepetésben volt részem, hiszen Feind Péterrel, a több, mint 100 hektáros családi borászat irányítójával kóstoltunk, sőt, később a francia származású főborásszal is váltottunk pár szót.

A pincéről röviden: Balatonfőkajáron és Balatonvilágoson vannak az ültetvényeik, több mint 100 hektár, és a legtöbb Magyarországon termesztett fajtával foglalkoznak. A pincészetet Péter és édesapja, Feind Lajos viszik családi vállalkozásként, immár 1993 óta. A legtöbb borfogyasztó valószínűleg ismeri a hiperekben előforduló boraikat – amik az itthoni piacon egy biztos pontot és kiváló ár-érték arányt képviselnek. Aki ennél többre vágyik, vagy csak az alaptételeket akarja helyszínen megkóstolni, annak javasolt letérni a 71-es útról Balatonfőkajárra!img_1024.JPG

Amit kóstoltunk:

Sauvignon Blanc pezsgő 2017

Tartályos érlelés. Kellemesen füstölt sajtos illat-bukéval nyit. Szájban a fajtára jellemzően csalános, illetve lágyan joghurtos savak, a bubitól előáll egy jó száraz érzet, de nem túloz. 10 g maradékcukrot nem érezni, belesimul – valószínűleg ettől is tökéletes a balansz. Nem véletlen a Vinagora arany. 8 pont

Balaton Rizling 2017

50-50% olasz illetve rajnai rizling. Egzotikus gyümölcsök illatban – banán, dinnye, mangó – tetszetős. Ízre némileg csalódás, banános –almás ízvilág, de az illatnál haloványabb, a test és az alkohol nekem kevésbé passzol. 6 pont

Chardonnay 2017

Édeskés, puncsos illat nyit. Szájban érezhető, hogy van extrakt, vajas ízvilág, ananászos, fajtára jellemző jegyek. Számomra a sav kicsit lapos, túl puha. 6,5 pont

Irsai 2017

A pince egyik legkedveltebb bora, izgalmat nem tartogató, de a laikus borfogyasztó szívét megdobogtató tipikus irsai. Illatra inkább édes parfümös mint szőlős – de a kellemes fajtából, abszolút nem pacsulis. Ízben már lágy szőlőlé, kevés savval – hosszú beszélgetésekhez tervezték, akár borkorcsolya nélkül is el lehet belőle pár pohárral fogyasztani. Alacsony sava miatt fröccsnek nem ajánlanám. 6 pont

Narancsbor 2017

Rajnai rizling alapanyag. A grúz borkészítés ihlette, ahol bevett szokás a fehérszőlő héjon áztatása. Erjedés után fahordóban csiszolódott hónapokig. Illatában méz, virágpor, kandírozott narancs és banán. Szájban forgatva is masszívan virágos ízvilág, némi teás, birses, édes almás utóízzel. Szép egyensúly és nagy beltartalom. 8,5 pont

Cabernet Franc 2015

Pörkölt fás, ánizsos illat – utóbbihoz forgatni kell, de megéri. Ízben klasszikus tejsavas, közepesen telt vörösbort kapunk, némi aszalt szilvás jegyekkel. Szép, de lehetne izgalmasabb. 7 pont

Shiraz 2015

Orrban füstölt sajt, fűszeresség, szamóca dominál – már itt érezhető, hogy vibráló, savakban is gazdag vörösbort kapunk. A „dobpergés” után (illat) az előadás nem marad el, ízben is robban a szájban, zamatos eper, málna és szamóca hozza a gyümölcsösséget, emelett fűszerek is jönnek és némi menta. 9 pont

 

 

Pannonhalma családi pincéit jártuk

dsc01622_lr.jpg

Pannonhalmát a bor vonatkozásában mindenki az Apátsági Pincészetről ismeri. Eddig mi is így voltunk vele, ezért a borvidéken tett látogatásunk alkalmával két kisebb, fiatal pincészetet vettünk célba. A Cseri pincénél csodás háztáji borkorcsolyák és kreatív borok, Hangyálnál szuper modern környezet és precíz tételek vártak minket.

Aki a borvidéknek az északibb részét szeretné felfedezni, Nyúl községben érdemes megszállnia, innen sétatávolságra találhatók a löszbe vájt kis pincék, illetve a Benti dűlő, ahol a Cseri pincét találjuk.

Cseri pince

Közép-Európa egyik legnagyobb természetes vízmosásán gyalogoltunk fel a löszfalak között az első kóstolóhoz, ahol hangulatos pinceépületben várt minket a Cseri házaspár.

Cseri Norbert az Apátsági pincészetben kezdte pályafutását és 2010-ben alapította meg saját pincészetét. 9,5 hektáron gazdálkodik és 7 fajtával foglalkozik, amik közül a rajnai rizling van a fókuszban. Igazi családi vállalkozásként működik a pince, immár fiuk is okleveles borász, és részt vesz a pince életében. Főleg gasztróban értékesítenek, elég sikeresen – a Costesbe is válogatták be borukat. Igazán jó hangulatú kóstolót kaptunk Norberttől és feleségétől, a terülj-terülj asztalkám mellett kellemes beszélgetést folytattunk a borokról és a magyar borvilág hétköznapjairól.

Barni's Riesling 2017
Készítenek klasszikus irsai olivért, ami nekünk csak úgy került bemutatásra, hogy a „ti irsaitok”.Ez egy sztenderd, friss zamatú irsai virág illatokkal és őszibarackkal (6,5 pont, külön nem került be a listába). Az újragondolt "mi irsaink" verziójuk a Barni’s Riesling nevet viseli, és rajnai rizlingből készül a hagyomásnyostól eltérő felfogásban. Illatra kissé gyógyszeres, amúgy visszafogott, ízben sok citrus, penge savak és némi édeskés zamat, grapefruit. 7,2 g/l sav és 10 g/l cukor támogatja az egyensúlyt. 6,5 pont.

Fehér Chanson 2016
70% pinot blanc, 30% tramini, fűszeres, kicsit fáradt illat, citrusos, gála almás, szőlőleves íz, fűszeres és kicsit szappanos. Vannak erényei, de az összhatás nem tetszett annyira.
5,5 pont

dsc01499_lr.jpg

Archeus 2015
Rajnai – sauvignon blanc – tramini cuvée. Illatra a fűszeresség és petrolosság dominál. Érett és zamatos, csonthéjas gyümölcsök és gyógyszeresség dominálja, sav és test egyensúlya jó, az alkohol egy kicsit kilóg.
6,5 pont

Rosé 2017
Szeptember közepén szedett kékszőlőből, leválogatással, fajélesztős erjesztéssel (a többi boruk is mind fajélesztős). Marketing szempontból jól eltalált, fiatalos, szívecskés címkével. Epres-joghurtos vonal, kicsit pezsis, de inkább borszerű, mint tutti-frutti.
7 pont

Sauvignon Blanc Selection 2015
Kaptunk a kóstoló elején egy alap, friss sauvignon blanc-t 2017-ből, ami szépen hozta az „előírt” karaktert (6,5 pont, külön felsorolva nem került be). Ez azonban teljesen más, igazi különlegesség. Illatra kicsit vegetális, de már itt érezhető, hogy komplex és vaskos, ízben vaníliás és fűszeres ízvilág, némi körte és olajosság, picit emlékeztet a hordós furmintokra. Érdemes vele elidőzni, mert később még krémesebb lesz és felbukkan némi déligyümölcsös jelleg. 14,7%-os alkoholja picit kilóg.
8 pont

img_20180421_115045.jpg

Rajnai Rizling Válogatás 2015
Szintén egy 2016-os rajnai nagy testvére, amit korábban kóstoltunk (6,5 pont, külön nem került be). Illatra primer szinten semleges, a hordó vaníliáját érezni picit. Ízjegyekben ananász, őszibarack, virágosság, penge sav (8-9 g/l) illetve a barrique puncsos-vaníliás jegyei. Szép kerek bor.
8 pont

Vörös Chanson 2015
70-30% merlot és cabernet franc cuvée-je másodtöltésű barrique hordóban érlelve. Illatban a merlot gyümölcsössége és némi fűszeresség érvényesül, szájban elegáns és könnyed, szilva, meggy, cseresznye, feketeribizli a hordó vaníliájával, pici borsos fűszerességgel. Komplex tétel.
8 pont

Merlot 2015
21 nap héjon áztatással készült, 14,2% százalékos alkohollal, testességével szumós kategória. Szép csokis illat, ízben is tejcsoki és narancsos felvillanások, a hordó szépen kerekíti. Alkoholtúlsúly érződik, ez picit rontja az összképet.
8 pont

dsc01502_lr.jpg

Hangyál pince

Hangyál Balázs egy igazi lokálpatrióta, generációkra visszavezethetően Nyúlon él a család, és a 12 hektár szőlő egy része is régi családi birtok, amin gazdálkodik. Helyi beszállítókkal és parnerekkel dolgozik és helyben értékesít, modern pincéjében várja a borkóstolóra vágyókat Győrből és szerte az országból. Nagyapja filozófiája szerint dolgozik, miszerint „annyit fejlesszünk, amennyi van benne” – a borai is tükrözik ezt a racionalitást, az adott szinten a maximumra törekvést. Vigyázat – a kóstolóhoz egyfajta stand-up show is jár, Balázs szereti a csípős vicceket.

Sauvignon Blanc 2017
Csalános és csípős illat, vegetális ízek és egres, egy kis déli gyümölcs, grapefruit. Mainstream, egy kis csavarral és hibátlanul elkészítve.
6,5 pont

Olaszrizling 2017
Az alapanyag öt különböző alkalommal szüretelve, így egy borban a korai szüret friss savai és a késői érettsége. Alma, csonthéjasok, a végén egy kis aszalt sárgabarack, kicsit minerális, telt.
6,5 pont

Zarándok 2017
Pinot blanc – rajnai cuvée, minerális-gyógynövényes illat, fűszeres-ananászos, trópusi gyümölcsös, almás ízjegyek, gazdag ízvilág, de kissé nyers a vége.
6,5 pont

dsc01506_lr.jpg

Chardonnay 2017
Tropikális irányba vitt sárdöné, banán, mangó dominálja, a vége egy kicsit vajas-körtés. Szép savak, hordóval össze van dolgozva.
7 pont

Pinot Blanc Selection 2015
Fahordós érlelés, már illatban füstös, ízben fűszeres, vaníliás, prosciuttós, sonkás ízvilág. Hordó dominálja.
6.5 pont

Torpedólázadó 2017
Merlot - cabernet franc párosítás. 70% tartályos, 30% hordós érlelést kapott. Konyakos meggy illat, érett meggy íz kis csokival, fahéjjal és szegfűszeggel. Szép sav, remek egyensúly – de még érhet.
7,5 pont

Noname 2017
Összetétele az előzővel azonos, meggyes illat és ízek, konyakos, borsos, a Torpedólázadónál érettebb, konzisztensebb. Magas színvonal.
8 pont

dsc01520_lr.jpg

A pontok ismét a csapat tízes skálán adott pontjainak az átlagai. A képekért köszönet Petykónak.

Furmint Február 2018

Milyen legyen egy tokaji Furmint?

A nagy budapesti közönségkóstolók (Furmint Február, Vince, Vinagora és társai) nagyon jó alkalmat szolgáltatnak a kezdő borbarátoknak a borvidékekkel, fajtákkal, pincészetekkel, borstílusokkal való ismerkedésre. Szintén megtalálják itt a számításukat a dőzsölni vágyó hipszterek és egyéb pesti aranyifjak.

Bországjáró csapatunk egyik kategóriát sem vallja igazán magáénak (már), de a Tokaj iránti vonzalom és a Furmint fajta körüli mozgolódás arra késztetett minket, hogy (ismét) ellátogassunk ide. Sok-sok villámrandi a borokkal, elemezni, értékelni nincs sok idő, ami főleg egy ilyen fajtánál elég problémás. Viszont sok pincészetet lehet összehasonlítani, ha felszínesebben is. Rusztikus vagy elegáns? Fémtartályos, vagy érlelt fahordós? Fajtabor vagy házasítva Hárslevelűvel? Hamarosan kiderül, legalábbis az, hogy mi mire voksolunk.

img_20180201_165428.jpg

Árpád-hegy pince

Szerencs Furmint 2017 – még friss, össze kell állnia. Gyümölcsös, kicsi hordóval. Könnyed birtokbor stílus, 7,2 g/l sav, virágos, zamatra alacsonyabb intenzitás. 6,5 pont
Király-dűlő Furmint 2015 – összetett és összeért, szép hordóhasználat, jó savak és magas beltartalom.
7,5 pont

Szarka pince

Mád Furmint 2016 – ásványos és sós, 7-es sav, jó balansz, de nem elég zamatos. 6,5 pont
Nyúlászó Furmint 2016 – szép egyensúly, elsőre visszafogott, de szépen nyílik. Sok beltartalom, narancs, zamatos alma, hordó szépen a háttérben, kerek sav, édes fűszerek. 7,5 pont

Pelle pince

Nyúlászó Furmint 2016 – tartályos érlelés, zamat alacsony. 6 pont
Szent Tamás Furmint 2016 – Krémes és zamatgazdag, behízelgős és funky. 8 g maradékcukor. Barackos, vaniliás, szép egyensúly, konnyű, de nem vékony. 7 pont

Gizella pince

Szil-völgy Furmint-Hárslevelű 2016 - Mézes, gyümölcsös, krémes, barackos, birses. Jó egyensúly és hordóhasználat. Ásványosság. Végén a hárs kerekít. 7,5 pont

img_20180202_090603_136.jpg

Grand Tokaj

N8 Cuvée 2016 - sauvignon blanc fajtaélesztős beütés, jó sav és citrusok, némi banán. Zamatos. 6.5 pont 

Szignárovits pince

Furmint 2016 – Mátrai. 15 g cukor, 6,2 g sav, 13,5 alkohol – szép birses, barackos világ, a maradékcukor és a furmint sava gyönyörűen támasztja egymást. Alkohol kicsit sok. Élvezetes beszélgetős bor. 6,5 pont

Vinczetomi

Furmint 2016 – 6,3-as cukor, 7,7-es sav, tartály, egyensúly és tartalom, mégis könnyű. Alap furmint kategória sztárja. Citrusos, almás, körtés, letisztult. 7 pont

Könnyűből egyértelműen a maradékcukros verziók nyerték el a tetszésünk, lépték át az ingerküszöböt, egy friss furmint virágossága és játékos savai mellé kell valami támasz. A birtokborok táján nehéz a helyzet, ha dönteni kell, folyton az az érzésem, hogy a dűlős borok lebutított verziói, azért készülnek kicsit hígabbra, hogy ne konkuráljanak velük.

Az érem másik oldala, hogy dűlösekből igen jókat kóstoltunk. Talán egy magas beltartalmú, dűlős, visszafogottan hordózott, érlelt Furmint lehet az, amivel igazán tud Tokaj villantani. És a Hárs beházasítása sem ördögtől való. Egyelőre viszont úgy tűnik marad a „túlzott” sokszínűség.

Mátrai boros kiruccanás

pata.jpg

A Mátrai borvidéket szeretjük, mert közel van. Szeretjük, mert gyümölcsös, jó ivású borok vannak. Szeretjük, mert kiváló az ár-érték arány, hála az alacsony ismertségének. Ezért járunk vissza Gyöngyöstarjánba – és persze azért, hogy szimpatikus, fiatal borászokat ismerjünk meg, szemtől szembe.

A pontok és értékelések ismét négy fős bországjáró bandánk véleményének átlagai / metszetei.

Benedek pince

Benedek Péter a szülőktől, nagyszülőktől örökségbe vett családi borászatot irányít, a Corvinuson, illetve külföldön megszerzett tapasztalati révén pincészetük igen modern szemlélettel és technológiákkal dolgozik. Jelenleg 16-17 hektáron gazdálkodnak, a szőlőt kímélő módszerekkel 1-2 kg /tőke terheléssel termesztik. A pincében különválasztják a bisztró és a prémium kategóriát, utóbbi préselés nélküli színléből, előbbi pedig préseléssel készül. Tartályos érlelést alkalmaznak, hordót csak 1-1 esetben látnak a borok. Az érés az esetek többségében természetes élesztővel zajlik.

Tetszett nekünk a fiatalosság, a közgázos gondolkodás (modern, jól eladható borokat készíteni), amit itt tapasztaltunk. Talán egy kicsivel több kísérletezést még elbírna a pince – de amit láttunk, kóstoltunk, az meggyőzött.

Tartály, illetve hordóminták
pohar.jpg

Irsai Olivér 2017
Szeptember elején szüretelt, édeskés illatában robbannak az egzotikus gyümölcsök és a banán. Ízében még nem letisztult, és az illathoz képest kevésbé karakteres. Irsai létére egészen vastag, tartalmas.

Cserszegi Fűszeres 2017
Saját élesztővel erjedt tartályban. Illatban visszafogott, ízében igen zamatos, zöldalmás, fűszeres, kicsi sauvignon blanc beütéssel, cuppogós savval, 12,5% alkohollal.

Sauvignon Blanc 2017
Október eleji szüret, saját élesztő és tartály. Szolíd illat, jó egyensúly, szépen hozza a szokásos jegyeket – grapefruit, citrusok, csettintős, szép savak a végén.

Kékfrankos Rosé 2017
Saját és fajélesztővel erjedt, utóbbinak még érezni a lecsengését az ízben. Gyümölcsös, komoly, abszolút nem a tutti-frutti vonal, határozott eper, erdei gyümölcsös ízvilág, joghurtos lekerekítéssel. A nyári fröccspartik sztárja cím várományosa.

Chardonnay 2017
1 kg hozamkorlátozással termelt gyümölcsből, csak tartályos érleléssel, 10 g maradékcukor kerekíti. Szuper balansz, pohárban nyílik. Illata dinnyére hajaz, karakteres ízében sárgadinnye, banán, méz, kicsi kukoricásság, de nem a zavaró fajta. Komoly potenciál. 

dsc00643.JPG

Palackos tételek

Chardonnay 2016
Október eleji szüret, töppedt szemekkel. Tartályos érlelés, 6 hó seprőn tartás felkeverés nélkül, nincs maradékcukor, alkoholja 14,5%. Aranysárga szín, illatolva mazsolás, mézes, banános jegyek. Ízében dinnye, érett alma, kis botrytisesség, kukorica feltűnik. Krémesség a végén, aztán befűt az alkohol – kár a balanszért.
7 pont

Pinot Noir 2016
Újvilági stílus, 6 nap héjon erjedés után tartályos érlelés almasav bontással, végül hordó nélkül augusztusban palackozva. Pohárba töltve világos bíbor szín fogad, illata ribizli, cseresznye, áfonya. Ízben meggyes, földes, jó egyensúly az almasav bontásból adódó krémességgel, tejességgel párosulva, 13,5% alkohollal. Szerintünk a hazai Pinot-k közül most az egyik legjobb vétel.
7,5 pont 

23847987_1653141691372797_1042336481_o.jpg

Kékfrankos 2016
9 nap macerálás után fele tartályban, fele hordóban erjedt saját élesztőjével. Fűszeres, szilvalekváros illattal nyit, savai karakteresek. Meggy, szilva és fűszerek az ízben egy kis mézes, virágos meglepetés jeggyel. Kicsit még szőlőhéjas és nyers, 1-2 év múlva még zseniálisabb lesz.
8 pont 

Hárslevelű 2016
Spontán erjedt, 6 hónapig hordóban, 6 hónapig tartályban.11 g cukor kerekíti, emellé 8 g sav, 14% alkohol és testesség társul. Pohárban megforgatva olajos, illatra tökmag, mézesség és aszalt sárgabarack. A kortyban barackos, birses jegyek, egy kis mangóval és pici kukoricássággal. Nagy beltartalom és szép textúra, nekünk az alkohol itt is sok egy picit.
8,5 pont

dsc00656.JPG

Losonci pince

Losonci Bálint nálunk a tipikus önmegvalósító borász, külkeresként borújságíró pályafutással kezdte, majd érdeklődése átlényegült a borászkodásba – az első években Budapest és Gyöngyöspata közt ingázva készítette borait, majd 2008-ban leköltözött oda, hogy birtokot építsen. Hat hektáron gazdálkodik, a szőlőtermesztésben szigorú, éppen a bioművelésre áll át, felszívódó szereket sose használt – 1-2 kg tőketerheléssel dolgozik.

Kreativitásban, kísérletezésben nincs hiány, sőt, nekünk a héjon áztatott narancsborokból egy kicsit sok volt. A tájház, ahol kóstoltunk, nem passzolt egy szakmai kóstolóhoz, a beszélgetést viszont nagyon élveztük – és a borokat is.

23874280_1653141541372812_777987324_o.jpg

Rajnai rizling 2015 
Gyöngyözőbor, 6 g maradékcukor továbberjesztéséből született a pezsisség, fél év tartály, aztán palackos érlelés. Almás, csonthéjas gyümölcsök, némi olajosság, végén igen száraz érzet. Kis oxidáltság.
5,5 pont 

Parola 2015
Birtokbor á la Losonci – rizlingszilváni és zöldveltelini házassága. Három hét héjon áztatás után fél év seprőn tartással készült. Színe aranysárga, narancsboros illat és ízvilág, sok fűszerrel, számunkra a képbe nem illő fűszerpaprikával.
5 pont

Hárslevelű 2016
Szintén narancsbor, három hét héjon áztatás, Virágos, fűszeres, fahéjas, karácsonyi hangulatú. Barack. Vége fáradt, lapos, oxidatív.
6 pont

Rajnai rizling 2016
Fele hordóban, fele tartályban erjedt, almás, citrusos íz és illatvilág. Tetszett.
6,5 pont

23874134_1653141498039483_1863538067_o.jpg

Zöldveltelini 2014
Vissza a héjon áztatáshoz, itt is három hét. Három év hordóban - színe mély arany, aszúra, whiskey-re hajaz. Illatban vaníliás, bourbon-ös, ízvilágban a fa dominál, fűszerek és egy kis narancs. Vége fáradt, oxidatív. Inkább érdekességnek jó szerintünk.
6 pont

Hárslevelű 2016
Ez is messze van a mainstreamtől, viszont itt született egy jó egyensúly. 70% aszúszemes kései szüret, 15,5% alkohol, 10,3 g sav 48 g cukor. Óriási beltartalma és combos sava sikerrel tartja ezt az alkoholfokot is. Illatában és ízében is dől a kávé, a mazsola, a méz, tele az egész aszús jegyekkel.
8,5 pont

Pinot Noir 2015
10 nap áztatás, tartályos érlelés, cél kifejezetten a gyümölcsösség megmutatása. Összetett, illata fűszeres és jön némi lekvárosság is. Meggyes, szilvás ízvilág, jó egyensúly – igazán jó, könnyen fogyasztható vörös, mátrai iskolapélda.
7,5 pont

Kékfrankos 2013
3 év hordós érlelés, lekváros, sherry-s illattal nyit, szép egyensúly, csúcson van. Piros gyümölcsök tömkelege, meggy, szilva a fával szépen egybegyúrva, elsimítva.
8,5 pont

Tokaji nyárzáró bortúra

36160981244_f3f777f1dc_k.jpg

Augusztusban Tokajba látogattunk, ezúttal régi kedvenc pincéket céloztunk meg. Az exkluzív kóstolók jegyzeteit, pontszámait olvashatjátok a továbbiakban (értékelés: személyes véleményünk metszete, illetve 0-10-ig adott pontszámaink átlaga).

Szabó Gyula pincéje

Egy igazi unikum, Szerencsen, az Alsó Pincesoron. Gyula bácsi a régi iskolát képviseli, gyönyörű édes borokkal és alkalmanként különleges száraz ill. félszáraz tételekkel. Annak ajánlanám, aki késői szüreteket és aszúkat szeretne kóstolni és személyesen a borásszal beszélgetni.

Furmint száraz 2015
Kesernyés, olajos ízvilág, virágillat, alkohol fűt, szerintünk már túlfutott.
6 pont

Hárs száraz 2015
Hársméz, virágok, gyönyörűen jön a fajta, de vékonyka, alkohol fűt, hasonló stílus mint az előző, mind ízben, mind karakterben.
6 pont

Zéta száraz 2015
Borsmenta tea, ánizs, virágok, különlegesség, magas alkohol.
6 pont

Hárs száraz 2014
Mazsolás, vaniliás, mézes, süteményes illat, izben szép kerek, édes alma, szép sav, jó egység. Végén száraz szamorodni stílus, virágos, nagyon szép fajtajelleg, remek zamat.
7,5 pont36808987516_dbe71b2008_k.jpg

Szamorodni száraz 2007
Erősen oxidált, jön a zöld dió, de hiányzik az egység és olajosság. Nagyon száraz a vége, tömény, égetett íz, nagyon hosszú.
6,5 pont

Furmint félszáraz 2016
Funky. Banán, mangós, kis karamelles illat, maradékcukor, hízelgő, maradékcukor 14g, édes sütis, gyümölcsös, meglepően zamatos.
7,5 pont

Furmint félszáraz 2013
Aszalt, kandírozott, beédesedett gyümölcs, banán, füge, édes szilva, mangó. 11 g cukor, kicsit kénes, szenzációs a zamat, alkohol súlyos picit.
7 pont

Sárgamuskotály félszáraz 2016
25 g körüli cukor, itt is egzotikus gyümölcsök, benne van a virágos feeling, de nincs pacsuli, intenzitásban lightosabb, kicsit oxidált.
6,5 pont 

Furmint félszáraz 2012
Illatra fáradt, van némi mazsi, füge, ízre banán, vanília, így zamatban még kapaszkodik, oxidált. Kis szellőzés után javul.
6 pont 

Hárs kései 2014
Illatban hársméz. 70-75 g cukor, mézes illatvilág, ízben alma, mazsola, méz, szép egység, magas beltartalom, magas sav, gyümölcsbomba, sok zamat, nagyon szép és jóivású.
8 pont 

Furmint kései 2012
105 g cukor, full kandírozott gyümölcs, füge, datolya, káve, kakaó, grillázs, barack, körte, narancs nagyon szépen összeérett. Patent egyensúly, kevés stikk a végén.
8 pont 

Máslás 2006
Secunder/tercier határán. 60g maradékcukor. Szép egyensúly. Sárgabarack. Alkohol túlsúly picit. De összességében nagyon szép.
8,5 pont

Furmint kései 2013
Teás, virágos, erős citrus, combos, masszív karakter, oxidált íz keveredik a virágossággal, botrytissel megtámogatva. Aszúnak készült. Nekünk picit hiányzik az intenzívebb zamat, a rétegeltség és a karakter.
8 pont

Furmint kései 2010
Először mangó jön, a végén camembertesen kesernyés, káposztás, 80g cukor, második szűrés a borkő miatt. Szerintünk vége van. Alkohol magas. Botrytis magas. Káposztás cvekedli.
6 pont 

Aszú 5p 2005
A "hibás", lepetyegett aszú. Savtulsúlyos, egy tökéletes kajszi, orrban teás, mézes, szájban sok méz és egy tökéletes barack savai, citrusosság, botrytis, végén karamell, kávé. 10-es sav, 160 cukor. Mi pont ezért szeretjük.
9 pontdsc00178_lr.jpg

Aszú 5p 2001
Teás, karamelles íz, masszív kávé, kakaó, full tercier világ, 150g cukor, 8,5 sav. A tercier iskolapéldája, csokoládé, kávé, dohány. Eddigi legszebb classic aszú amit kóstoltunk.
8,5 pont 

Aszú 6p 1996
Komplex sztori, hársméz, kandiscukor, full zserbó, káve es kakaó, 190g cukor, 9-es sav.
9,5 pont 

Erzsébet pince

Egy igazán modern családi pincészet Tokaj szívében, a főtértől egy kőhajtásnyira. Prácser Hajnival kóstoltunk, aki a marketing és kereskedelmi vonalat viszi a pincénél. Őket olyanoknak ajánlanám, akik értékelik a kifinomult minőséget, akarnak jó száraz borokat (is) inni, és vágynak némi különlegességre. 

Sárgamuskotály száraz 2016
Citromos-bodzás limonádé, friss, ropogós egyensúlyos, jó savak. Szép. friss, zamatos, kitűnő indítás!
7 pont

Furmint száraz Estate 2016
Kabar/ furmint 20/80%, birtokbor.Illatban kicsit sárgadinnye és banán, ízben jön kis olajosság és puncsos hordó, 14% alkohol. Virgonc savak.
7,5 pont 

Furmint száraz Zafír dűlő 2016
90/10% furmint-hárs. Őszibarackos, körtés, friss almás, citrusos - szép összhang, szép savak. 6 hónap hordó, 3-4. töltés, hordó dominál. Sós vég. Nagyon nagy potenciál van benne, de még nincs kész.
7,5 pont

Kabar száraz Betsek dűlő 2014
Illatban hordó és birs, puncsos finesz, ízben kicsi méz és édes alma. Szépen egyben.
8 pont 

Kabar száraz Betsek dűlő 2015
Betsek dűlő, füstös illat, őszis, kesernyes ízvilág. Nagyon vastag, alacsony sav, 13.5 alkohol. A vége kicsit éles. Még kell neki érlelés.
7 pont

“Élethárs” Hárs kései 2016
80-as cukor, 7 g sav, banános, virágos, szuper őszis, hársméz, virágok, bodza. 10-es alkohollal nagyon csúszik. Tartályos érlelés, 100% Sajgó dűlő.
8 pont

Aszú 6p 2010
Illatban aszalt gyümölcs, füge, datolya, ízre mézes kajszi, sárgabarack bomba. Nagyon szép. 10 körüli sav, 175g körüli cukor, 9.5 alkohol. A hordó szépen támogatja.
9,5 pont

Aszú 6p 2013
Színe fiatal, világos, orrban friss gyümölcsös, ízre ananász, füge, koncentrált cukor, körte, kandiscukor, kamilla tea. 220 g körüli cukor. 8,5 sav.
9,5 pont

dsc00184_lr.jpg

Tokaj Hétszőlő 

Ha valaki a borvidék “fővárosában”, Tokajban kóstol, lehetetlen őket elkerülni. A főtéren egy hangulatos kis pince borozó várja a klasszikus hangulatot kedvelőket, illetve a felette lévő épületben egy modern borbár hangulatos tetőterasszal. Mi ez utóbbin kóstolhattunk exkluzíve Oroszlán Tamással, a birtok kereskedelmi és marketing igazgatójával. 

“Bio Dry” Furmint száraz 2016
Birtok furmint - alap furmint, citrusos, barackos, egyszerű. Szép savszerkezet, de nincs sok zamat. Szebb lesz 1-2 év múlva talán.
6 pont

Hárs száraz Hétszőlő dűlő 2016
Enyhén mézes puszedlis, fűszeres, intenzív citrusos sav, könnyedség, pedig 13-as az alkohol. Árveréses tétel. Nagyon fiatal. Nagy potenciál. Folyamatosan nyílik. Mézes-virágos jegyek. Kifinomult, szép a hordó a háttérben, lehetne kicsivel több a zamat.
7 pont 

36808961736_3fa5b512e3_k.jpg

Furmint száraz Kis-Garai dűlő 2016
Kicsit füstos, alma, kesernye, grapefruit, jön a hordó. Még ő is nagyon fiatal.
7 pont 

Furmint száraz Nagyszőlős dűlő 2015
Illatban jön egyfajta édesség és a fa. Csonthéjas, almás, puncsos, kellemes ízvilág. Vártnál picit vékonyabb, de komoly tétel, de még kell neki legalább 1 év szerintünk.
7,5 pont 

Furmint száraz Selection 2012
Két dűlőből válogatva, dácitos, ásvanyos. Petrolos, animális, somlói stílus, likőrős, olajos, ízben jó húsleves feeling. Jó balansz.
7 pontdsc00312_lr.jpg

Furmint kései 2015
Furmint-hárs 70-30%, virágos, mézes illat, édes alma, trópusi beütés, füge. Alacsony sav miatt jó a sav-cukor egyensúly: 53 g cukor, nincs botrytis, pici oxidáltságot éreztünk a végén.
7 pont 

Sárgamuskotály kései 2016
Banános-mangós style, vibráns sav-cukor egyensúly, 55 g c ukor, 6,2 g sav, kiugrik a pohárból. Jó ivású, tipikus modern sárgamuskotály. Kicsit szappanos a vége.
8 pont

Pinot Noir száraz 2015
Illatban meggy, sherry, kicsi csoki, sajt, szilva - nagyon szép. Ízben egyszerűbb, van némi gyümölcs, sherry, de vékonyka, az illat után kicsit csalódás. Az alkohol szárít a végén.
7 pont

Aszú 5p 2004
Szép, birses, mézes, fügés, puncsos. Gyümölcs bomba. 165g cukor. Kicsit már kandiscukros.
9 pont 

Aszú 5p Hárs 2001
Méz illatban nagyon jön, ízében sárgabarackos, virágos, kis hársmez végig megbújik.
8,5 pont

36996906965_236de20cde_k.jpg

Aszú 6p 2013
Mézes tea, kandirozott gyümölcs, banán, puncs - ízorgia, cukor 220 g körül.
9,5 pont 

Aszú 5p 1996
Tercier jegyek, káve és dohány illat. Ízben is kávé, füge. 150 g körüli cukor, klasszikus aszú.
9,5 pont

Villányban helikoptereztünk

Bár sosem borultunk térdre az agyonsztárolt villányi vörösbor-monstrumok előtt, a brigád elérkezettnek tartotta az időt, hogy felrajzoljuk ezt a területet is bországjárásaink térképére. Júniushoz képest csípős reggelen szálltunk be Pesten az autóba, hogy dél felé vegyük az irányt, és 11 órakor már egy parasztház előtt álltunk, a borvidék névadó falujában.

Kisvártatva meg is érkezett Bakonyi Péter, akitől azt reméltük, hogy megmutatja, milyen is, amikor a villányi bor nem mainstream. Ez két dolog miatt is igaz: szortimentjének jelentős részét alkotják fehérborok, illetve a vörösbor készítésről alkotott elképzelései is eltérnek az ott szokásostól.

A ház tornácának oldalára kerültek ki a kóstolót alkotó palackok, és ebből a szempontból is formabontóan, a tornác szegletében zajlott a kóstoló. Az, hogy a kert végében épp frissiben elkészült kóstolóhelységet még nem lehetett igénybe venni, minket egyáltalán nem zavart.

A villányi fehérekkel kapcsolatos előítéleteimet Péter az első borral azonnal ledöntötte - ifjabb koromban nem átalkodtam levenni a polcról villányi hárslevelűt olykor - ezek egytől egyig kiégett savú, kukoricás jellegű borok voltak. Nem úgy Bakonyi Csavargója. 2014-es, friss bor, zöldveltelini, leányka és chardonnay házasítása. Zöldalmás, vibráló savakkal, chardonnayvel szépen lekerekítve. Nem egy hízelgős bor, de egy pohárral simán lecsúszik, felfrissít.

Címkéjén a pince logója látható, egy helikopter, amely nem egy kreatív dizájner fejéből pattant ki, hanem egyszerűen az élet hozta így. Történt ugyanis, hogy volt Péternek egy területe, amit csak egy másik telken keresztül tudott megközelíteni - azonban a szomszéd megtagadta az átjárást. Az ügy jogi útra terelődött, ami sokáig elhúzódott, eközben egy humoros barát azt az ötletet adta, hogy közelítse meg a telkét helikopterrel - amely el is készült, igaz, csak rajzon. Ez ihlette aztán a többi bor címkéjét is, a hőlégballont és a vitorlázórepülőt.
2014-es Olaszrizlingjét, amely szintén fémhordóban érlelődött, a szép keserűmandula ellenére én laposnak éreztem.

dsc06197_lr.jpg
Két teljesen ellentétes Hárslevelűt kóstoltunk ezután 2013-ból és 14-ből. A 13-as szerintem referencia szint, illatban visszafogott, kicsit mézes és virágos jellegű. Tokaji és somlói társaihoz képest nagyon könnyed és jó ivású, kicsit tán mézes-citrusos jellegű, kifinomult bor.

Ezzel szemben 2014-es párja, amely héjon áztatással készült, szalmasárga színű, olyan illattal fogad, hogy szinte kicsordul a pohárból. Ízre is harsány trombitaszó a 13-as lágy szaxofonja után, ömlik a gyümölcs, a méz, majd egy vaníliás-herbális utóízzel köszön le. Aki szereti a markáns fehérborokat, ne hagyja ki.

A vörös sort a 2013-as Kékfrankosával nyitottuk - meglepően világos, rövid héjon áztatással készült bor minimális hordóhasználattal, szedres, meggyes, bogyós illatban és ízben, utóbbiban szép egyensúgy egy kis kesernyével és fűszerességgel, egy nyári szellő könnyedségével. Jó.

Gyakorlatilag egy vertikális Cabernet Franc kóstolóra vállalkoztunk ezután, innen csak egyet-egyet emelek ki.
Pir fantázianévre hallgató házasítása az én tetszésemet nem nyerte el, túlságosan szőlőhéjas, kékszőlős illatra és ízre, ettől portugieseres beütésű.

2010-es Cabernet Francja viszont a fajta egészen más arcát mutatja meg, mint amit Villányból megismerhettünk - szinte minden kortyra más gyümölcs jut eszembe: ringló, áfonya, feketeribizli. És a végén csak egy leheletnyi vanília. Nincs megterhelve hordóval, nincs túlexponálva, nem érzi az ember úgy két korty után, hogy leszakad az ínye a tannintól.

dsc06205_lr.jpg
Abszurdnak hangzik, de nem vicc, ezután, kiderült mit csinál az ember Villányban tömérdek hárs aszúszemmel. Aszút, mert miért is ne! Ugyan Tokajjal nem veszi fel a versenyt, de a 2013-as Hárs Aszúnak megvannak a maga értékei - illatra például csodálatosan körtés, és ezt ízben is hozza, túlcsorduló vilmos áradattal és szép cukorral. A test és a sav kicsit kevés.

Mindent egybevetve, Villány sokkal izgalmasabb hely lehetne, ha több ilyen, nyitott szemléletű borász tevékenykedne a borvidéken. Még több kitűnő hárslevelűt és gyümölcsös cabernet franc-t szeretnénk innen, az untig ismételt nehézsúlyú bordói házasítások helyett!

Hosszú borsort kóstoltunk gyors lezárással, mert ezután Péter szaladt a Fishingre, mi pedig a következő pincénkhez a Kopár tövébe - vissza a mainstreambe.

Szekszárdon jártunk – először, és biztosan nem utoljára

Némileg bonyolultan jutottunk fel a szekszárdi szőlőhegyre – a késés miatt taxit hívtunk, aki azt mondta, nem talál oda, aztán vártunk egy másik kocsit ahol a taxis szerencsére egyből tudta, merre van az úticélunk.

Ragyogó napsütésben fogadott minket Pósta Péter kóstolótanyájukon, ahol ugyan pincelátogatásra nincs lehetőség, ellenben csodálatos panoráma nyílik a szemben lévő hegyen lévő dűlőkre, sőt, távcsővel néhány híres pincészetet is kiszúrhatunk odaát.

DSC01445_LR.jpg

Dióhéjban annyit kell tudni Póstáékról, hogy mennyiséget és minőséget illetően egy kézműves pince, kb. 15 hektáron gazdálkodnak, és az 5 fő szekszárdi kékszőlő fajta mellett savignon blanc-nal és olaszrizlinggel foglalkoznak. A szőlészetben és borászatban ügyelnek a természetességre – az idei, csapadékos nyár ellenére csak ötször permeteztek, és nem használnak fajtaélesztőt boraik készítésekor. Az általuk készített nedűt Budapesten főként vinotékákban és borbárokban lehet felfedezni, mi a Kadarkában találkoztunk velük először.

Az egész kóstolót a gasztronómiai igényesség jellemezte – rágcsálnivaló gyanánt házi szalámi, kolbász, tepertő került az asztalra, amelyet friss kenyérrel és zöldségekkel fogyasztottunk. Utóbbiaknak sem volt „hipermarketes” a minősége, ízre és állagra is kiválóak voltak.

DSC01427_LR_2.jpg

Elsőként egy 2013-as Pinot Noir Rosé került a poharunkba. Egy igazi természetes, „vad” anyag, nem egy epres málnaszörp illatú, lágy, mainstream rozé. Illatában nem intenzív, de már itt is beköszön a markáns sav, amely később a kortyot is dominálja. Szép sava miatt tisztán is kitűnő, szódával pedig egyenesen csodás. Apropó, ha eddig ásványvízzel itta volna bárki a fröccsöt, el kell felejteni, a szóda apróbb buborékaival sokkal jobb ez az ital.

DSC01395_LR.jpg

A 2012-es Olaszrizlinget az tette számunkra egyedivé, hogy a felét akácfahordóban érlelték. Ez kicsit a bor ízén is érződik, tompítja  a reduktív savakat. A szokásos olaszrizlinges marcipánosság mellett a hordótól kicsit krémes és diós is.

A kóstoló egyik sztárja mindenképpen a Fuxli volt, a rókavörös szekszárdi siller, amelyet a szekszárdi borászok a borvidék egyik zászlósborának szánnak és mindenki elkészíti évente a saját Fuxliját – amely aztán egységes dizájnnal kerül forgalomba. Ez a 2013-as siller, ami egy kékfrankos, kadarka, merlot házasítás, nekem elsőre olyan volt, mint egy mediterrán vörösbor, lágy savakkal és sok gyümölccsel.

A 2012-es Kadarkájuk egy gyümölcskavalkád, olyan sangriás. Nem a 1,5 literes bolti palackos sangria, hanem valami olyan, amit a spanyol Costa Braván kihoznak kancsóban, telepakolva gyümölccsel, hogy hidegen szürcsölgessük. Narancs, banán, dinnye, mindenféle gyümölcsök és némi édesség is megjelenik annak ellenére, hogy teljesen száraz a bor.

A kékfrankos, mint fajta általában nagy kedvencünk, most sem hozott csalódást. 2011-es Kékfrankosuk igazi klasszikus, fűszeres és meggyes illatú. A korty közepe leginkább egy tökéletes meggyszörphöz hasonlítható, a végét pedig a 12 hónap másodtöltésű fahordós érlelés lágyítja meg.

2011-es Cuvéejük nevét aki elsőre le tudja olvasni a palackról, annak szívből gratulálok tekintve, hogy a neve Noirkékmerfranlotpinotkos. Ezzel meg is spóroltuk az első kérdést kóstolásakor, hogy milyen fajták házasítása. Véleményem szerint megérte az összes vörösborukat egybeházasítani, mert egy nagyon kerek bor lett a végeredmény. Illatra keleti fűszeres, parfümös, kicsit a turánra emlékeztet, a korty előbb gyümölcsös, majd csokis. Mindez 14 % alkohollal és jó testtel megáldva. A kóstoló csúcsa.

DSC01406_LR.jpg

Meglepő módon a 2011-es szűretlen Cabernet Franc-juk portugiesereket meghazudtolóan friss kékszőlő illatú. A masszív test ellenére kellemesen gyümölcsös, lágyan „tejes” a korty. Utóbbi nálam beigazolta a feltevést, hogy Szekszárdon gyümölcsösebb, lágyabb, jobb ivású borok készülnek, mint Villányban.

Póstáéktól elindulva átvágtunk a szomszédos hegyen a dűlők közt vezető utakon, aztán visszatértünk a városba – csak azt sajnáltuk, hogy nem hagytunk több időt arra, hogy tovább élvezzük a szekszárdi szőlőlankákat.