kóstolónapló

Toszkán hangulat a Szent-György hegyen

2020. június 23. - winevalentine

img_1759.jpg

Ha egy borínyenc a Szent-György hegyen jár, általában három pincét szoktak kapásból ajánlani: Szászi, Gilvesy, 2HA. Én biztos vagyok benne, hogy vannak "hidden gem"-ek, azaz rejtett gyöngyszemek, azonban a hegyen a felfedezés korai szakaszában vagyunk, így ezek közül látogattuk meg az egyiket.

Miután Szásziék egy nappal korábban lemondták a kóstolót (remélhetőleg legközelebb több szerencsénk lesz), gyorsan új opció után kellett néznünk - köszönjük a rugalmasságot Török Csabának, alias 2HA, hogy egy nappal korábban odatelefonálva fogadott minket.

Az út kicsit kanyargós, érdemes időben rászámolni az érkezésre, már a kilátás miatt is - ódon présházak és mesés szőlőskertek közt gyalogolhatunk, madártávlatra a Lengyel-kápolna, távolabb a horizonton a Badacsony, Szigliget és a magyar tenger nyújt kilátást. Megérkezve egy mediterrán birtok vár minket, sok virággal, karós művelésű tőkékkel, csodás présházzal és egy mesés kilátású pergolával.

A pince 2003-ban kezdte pályafutását. Amiről sokan ismerik, Tabunello nevű bora, ami a toszkán Sangiovese nevű kékszőlőből készül. Ez 2003-ban Magyarországon tabu fajta volt, nem lehetett telepíteni. Csaba a VinItaly-n kóstolt Sangiovese alapú borokat, és úgy döntött, ha belegebed is, ebből a fajtából fog itthon bort készíteni. Az engedélyeztetés 10 éven keresztül tartott, egy egész paksamétát kellett leadni szüreti naplókkal és egyéb dokumentációkkal - de megérte, ma már bárki kaphat telepítési engedélyt itthon a fajtára!

Jelenleg 4 hektáron gazdálkodik, a fajták közt olaszrizling, rajnai, pinot gris, sangiovese és cabernet-k.
A szőlőt bio módon műveli, nincsenek felszívódó szerek, csak kontakt permet és átgondolt zöldmunka.
A borok egy része tartályban, egy része hordóban erjed ill. érik, majd összeházasítja őket. A vörösök szűretlenek, csak hosszú ülepítést kapnak.

A borsor

Pezsgő
Frissítő indítás, meg is kapjuk, hogy ezután combosabb borokra készüljünk. Szentesinél készül, sangiovese és rajnai alapanyag. Szép almás savak, enyhe élesztős, kenyeres jegyek. Nagyon elegáns. 7,5 pont

Olaszrizling 2017
A fehérborai félig tartályos, félig hordós erjesztésűek, a tartályos rész gyümölcsösebb, a hordós teltebb, komplexebb. Számomra egy kicsit a hordó dominál, de van bőven gyümölcsösség - ananász, alma, pörkölt és olajos jegyek. 7 pont

Szürkebarát 2018
Sok a hordó, ebben a formában nem tetszett.

Cabernet Franc 2018
Összekóstoltunk egy aznapi és egy 2 napos bontást, meglepően nagy különbség. De mindkettő gyönyörű - földieper, meggyszörp, vanília - mint egy perfekt meggyleves. Sűrű anyag, gyönyörű struktúra. 9 pont

Shiraz 2017
Füstos illat, húsos jegyek. Sűrű, meggyes, sós, fűszeres. Magas komplexitás. 8,5 pont

Tabunello 2017
Sangiovese alapanyag, puncsos illat, vastag tétel, meggyes, viragos, málnas jegyek. Szép. 8 pont

Courage 2013
A nagy bordói típusú cuvée, petit verdot, merlot, és cab franc. Az újabb évjáratokba már kerül 5-10% csókaszőlő is, plusz sav, plusz izgalom és egy kis magyar védjegy gyanánt. A házasítás egy olasz tanácsadó segítségével született, célja, hogy egy laikusnak és egy profinak is okozzon élvezetet. Még mindig van benne gyümölcsösség, nagyon érett, nagyon komplex. Jancis Robinson az utóbbi 5 évben erre adta a legtöbb pontot a magyar vörösek közül, 16,5-et. 9 pont

A bejegyzés trackback címe:

https://kostolonaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr8815911788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.