kóstolónapló

kóstolónapló

Kényeztető borok Tokaj északi csücskéről

2019. október 03. - winevalentine

dsc_0706.jpg

Amikor a Tokaji borvidékről esik szó, a legtöbbeknek Tokaj városa, Mád vagy Tarcal jut eszébe. A borvidék északibb részén lévő települések - Sárospatak és Sátoraljaújhely környéke - és azok pincéi még kevésbé vannak benne a köztudatban. De nem kell sokat várni, arrafelé is ébredezik a borvidék, szépülnek a pincesorok, születnek a modern felfogású pincék.

A Portius pincészettel egy budapesti kóstolón ismerkedtünk meg, Andrea fantázianevű késői szüretük lenyűgözött eleganciájával, összetettségével. Hercegkúton náluk kóstoltunk Hörcsik Ricsivel, a pince megálmodójával, a borok készítőjével.

Felmasíroztunk a falu (al)végében lévő, hobbitfalvára emlékeztető pincesorra, amely világörökség része.

A felvégen lévő pincesor neve Kőporos, az alvégen lévő a Gomboshegy. Összesen 100-120 pince található itt. Az egésznek a báját az adja, hogy egységesen háromszög alakúak a pinceoromzatok, szépen egymás feletti sorokban helyezkednek el. A sváb faluban házat csak pincekulccsal együtt adnak-vesznek, és jellemzően mindenkinek van pár hektár szőlője.

dsc03974_lr.jpg

Ricsi egy üres pincetelket vett az akkor még gazos pincesoron 2006-ban és egy bányagép ásta a kétágú pincéjét a riolittufába. A feldolgozóból az érlelőpincébe egy rámpa vezet, a cél az volt, hogy a hordókat ne kelljen lépcsőkön mozgatni. 1,5 hektárról indult a sztori, jelenleg 12 hektárjuk van. A pincészet egy 17. századi lengyel borkereskedőről, Robert Portiusról kapta a nevét, aki akkoriban Dél-Lengyelországba szállította a Tokajit. Portius Krosno városában ismert történelmi személyiség, egy bortársaság is hordozza a nevét. Ezután nem meglepő, hogy a pincénél készült palackok 80%-a Lengyelországba megy, borfesztiválok, kereskedők, borturizmus útján - nyáron volt, hogy heti 600 lengyel vendéget fogadtak.

6 dűlőben van jelen a pince, Patakon és Tolcsván: Megyer, Királyhegy, Hosszúhegy, Rudnok, Kincsem, Rány. Ezekben a dűlőkben hosszú évek során sikerült egy-egy területet szerezni.

"Egy dűlő egy szerelem, addig hajtom, ameddig meg nem szerzek ott egy területet. Kis területen szőlőt venni a véletlenség műve, nem lehet hirdetés szerint, vagy a hegyközséghez menni. Ki kell várni, információt kell gyűjteni.”

9 bort kóstoltunk, szépen felépítve a bisztró kategóriától a top aszúig.

dsc04002_lr.jpg

Sauvignon Blanc 2018

A kóstolók nyitóbora, jó ivású, mégis karakteres. A Király-hegyről, annak is a legjobb, első osztályú területéről. Szüret augusztus 26-án, így is 13-as az alkohol, de nem lóg ki. Sav. B. fajtaélesztővel indítva.
Illatában grapefruit, csalán, kávézacc kesernyés bukéja. A korty eleje bodza, grapefruit, zöldpaprika - a lezárás kandiscukros, a dűlő minerális jegyeivel.
Ajánlott: grill és bográcspartikhoz, vagy egy laza társasjáték mellé.
A: 13%, S: 7g, C: 8g (Alkohol, sav, cukor)
Szerintünk: 6.5 pont

 “A Sauvignon Blanc-t a 70-es években telepítették ide a Király-hegyre, nem tudni milyen indíttatásból. Az elvtársak unalmukban a hülyeségben versenyeztek!"

Birtok Furmint 2018

Négy dűlőről, a Kincsemről és a Hosszúhegyről érkezett anyag hordóban, a Megyerről és Rányról reduktívan erjedt. Seprőkavarás, 10% új hordó.
Körtés, banános illattal nyit, a korty krémes, lágy, könnyeden gyümölcsös, friss citrus helyett inkább kényeztetőleg tölti ki a szájat.
Ajánlott: egy fárasztó nap után, vacsora előtt, közben és után.
A: 13,5% S: 6g C: 2g
Szerintünk: 6.5 pont

Furmint-Hárs 2013 

Kuriózum, kevés megmaradt palack egyike. 10% újhordó, hasonló dűlőösszetétel az előzőhöz. Érett illat, olajos, vajas, puncsos, körtés, mézes. A korty szintén krémes, lágy alma, csepp mineralitás. Talán már lefelé megy, így is nagyon szép.
Ajánlott: vájtfülűeknek, kuriózumként.
A: 14.8%, S: 6,3g C: 2g
Szerintünk: 7 pont

dsc04001_lr.jpg

Rány Furmint-Hárs 2018 

Könnyed bor, hársvirág, szőlőlé, édes alma jegyek.
Ajánlott: dunaparti randihoz.
Szerintünk: 5,5 pont

Kincsem Hárs 2016 

Karakteres, combos bor. Virágos, mézes, krémes, fűszeres illat. A kortyban narancs, karamella, érett barack, füge, fahéj, vanília. Jó egyensúly.
Ajánlott: amikor nem csak a bor mellett, hanem a borról is van kedvünk beszélgetni.
A: 14%, S: 8g, C: 8g
Szerintünk: 7,5 pont

"2016-ban a Kincsem dűlőben a hárs talajlazítása tavasszal megcsúszott, egyből a talajmunka után hullott 100 mm csapadék. A hárs őrületes növekedésnek indult, így magas savval, cukorral és beltartalommal sikerült szüretelnünk."

Kincsem Hárslevelű Szamorodni 2017

Dűlő és fajtaszelektált, áztatás nélkül préselve, fele-fele új és használt hordóban érett. Jegyeiben ikrás körte, nagyanyám birsalmasajtja, teás, almakompótos, fahéjas zöngék.
Príma egyensúly, nem cukorbomba, hagy teret az ízjegyek kibontakozásának.
Ajánlott: amikor valakit meg akarunk lepni egy pohár nektárral.
A: 11%, S: 9g, C: 136g
Szerintünk: 8,5 pont

img_20190914_114307.jpg

Andrea Késői Szüret 2017 

80%-a furmint a Rudnokról, 20% Kincsem hárs. Tartályos erjesztés után új és használt hordó (50%-50%) 6 hónapig. Gyümölcsbomba illat, a korty hosszú, egyensúlyos. Kompótos, fügés, körtés nyitás, a végén hársméz és minerális jegyek. Érettebb, mint az előző szamorodni.
Ajánlott: komolyabb randihoz.
Szerintünk: 8,5 pont 

“A Rudnok? Fekete humuszos talaj, tojás nagyságú andezittufával. Ha fent vagy és esik 10 mm eső, akkor meghaltál, ott alszol. 220 m-en is édes boros, jól aszúsodik, ami ritka ilyen magasan.”

Birtok Aszú 5 Puttonyos 2017

Virágos, puncsos, mazsolás indítás, még kicsit éretlen és vad. A kortyban méz, banán, sárgadinnye, körte, botrytises jegyek. Két éves hordós érlelés végén tart, januárban megy a palackba.
Ajánlott: torta helyett, desszertnek.
A: 10-11%, S: 9g, C: 160g
Szerintünk: 8,5 pont 

Kincsem Hárslevelű Aszú 6 Puttonyos 2017 “Léda” 

A pince csúcsbora, Ricsi kislányáról elnevezve (Adél). Még elegánsabb, még selymesebb a birtok aszúnál. Illatában törökméz, őszi kompót, réti virágok, a korty kajszis, egy lehetnyi sóssággal.
Ajánlott: a sztenderd, hogy egy ilyen bort karácsonykor, vagy diplomaosztó után kell bontani. Én bármikor kibontanám egy naplemente vagy kandalló mellett valakivel, aki fontos.
A: 10-11%, S: 10g, C: 240g
Szerintünk: 9,5 pont

A bejegyzés trackback címe:

https://kostolonaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr7515189858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása