kóstolónapló

kóstolónapló

Gasztrodélután Etyeken

2019. május 22. - winevalentine

_mg_9973.jpg

Etyek, várjál, megyek!

Amikor felötlik bennem a gondolat, hogy kiruccanjak egy délutánra Etyekre, két dolog motivál: nemrég ajánlottak egy modern szemléletű pincét (Haraszthy), másrészt idestova tíz éve nem jártam ott és érdekel, hova fejlődött ez idő alatt a hely. És plusz egyként, mostanában sűrű a program egy boros-gasztrós hétvégéhez, hála az égnek kiderült, hogy Etyeken ezt egy délután alatt meg lehet ejteni!

Érkezés a pincesorra

Pesti indulástól számítva fél óra múlva szállunk ki az Etyeken, az Öreghegyi pincesoron az autóból. A pincesor kifejezésre talán sokaknak (nekem is) egy poros út jut eszébe kicsi, több száz éves pinceépületekkel - itt teljesen más a helyzet. Az út és környéke bazaltkővel kirakva, parkosítva, mellette pedig olyan modern pincék sorakoznak, hogy minimum Ausztriában, de néhány nagyobb épületet elnézve már Kaliforniában érezzük magunkat.

Pincetúra Haraszthynál

A Haraszthy pince sem kevésbé grandiózus, a vártorony- szerű részben, egy vinotékával egybekötött fogadóhelységbe lépünk először. Vendéglátásból jeles, egyből bekísér egy felszolgáló, majd kóstoló iránt érdeklődve máris egy sommeliert kapunk, aki profi módra kapásból megkínál egy pohár Irsaival, miközben arról beszélgetünk, milyen jellegű kóstolót szeretnénk. Mi a lezser verzióval megyünk, rövid pincetúra után a palackos tételeket egy könyöklőnél, a medence mellett kóstolva.

_mg_9998.jpg

Körbevezetés során először a modern palackozót szemléljük meg, majd aláereszkedünk a föld alá, ahol egy érlelő-és kóstolóhelységbe érünk. Fala sóskúti mészkővel kirakva (így tükrözve a borvidék kőzetanyagát) illetve az egyik falon plafon magasan érlelés alatt lévő, fektetett borok. Az érlelőpincében palackozás előtt álló tartálymintát is kóstolunk ( a borokról később).

_mg_9975.jpg

_mg_9988.jpg

A pincének van két testvérpincészete is, Kaliforniában és Argentínában - a tulajdonos ugyanis, Coeljo úr argentin származású. Itthon jelenleg 140 hektáron gazdálkodnak és a fő etyeki fajtákkal foglalkoznak, a teljesség igénye nélkül: Irsai, Királyleányka, Szürkebarát, Chardonnay, Pinot Noir, Zenit.

Fojtsuk le - Sonkamester

A pince bejárása után a teraszon állapodunk meg, ott kóstoljuk végig a komolyabb, palackos tételeket. A kóstolóhoz lehet tapas tálat is kérni, mi ezt kihagyjuk, mert még utána sétát tervezünk az Újhegyi pincesorra. Ez a pincesor is szépen gatyába van rázva, hangulata viszont egészen más. Régi sváb pinceépületek és parasztházak szegélyezik, színes kis ablakokkal és ajtókkal. Itt az egyszerűség gyönyörködtet, a kaszáló vagy szőlő melletti teraszon ülhetünk egy frissítő fröccsöt kortyolgatva. A Sonkamester tálja 2-3 főre bőséges, több féle sonkát, fűszeres házi szalámit és házi kenyeret kapunk - hamar elfogyott!

_mg_0003.jpg

_mg_0006.jpg

_mg_0009.jpg

Praktikus tipp

Mindez után mi sofőrszolgálattal megyünk haza, amit egy reptéri taxis fuvar árából abszolválható - akinek nincs ideje tömegközlekedni, vagy ódzkodik tőle, annak is érdemes kimenni egy hétvégi délutánra Etyekre.

Kóstolójegyzetek

Sir Irsai 2018
10% királyleánykával megtámogatva, sok gyümölcs és jó savérzet, citrusos, almás, némi barack is bevillan, könnyű és jó belépő, a bármikor megbontanám kategória. 5 pont 

Szürkebarát 2018
Tartályminta, finomseprőn tartott, egzotikus gyümölcsök dominálnak, banán, mangó, illatban gyönyörű, még 10% kap majd barrique érlelést - kiváncsian várjuk a végeredményt. 

Sauvignon Blanc 2018
Tartályminta, már kétszer fejtve, hamarosan palackba megy (már el van adva az összes palack). Átlag techno savi blancnál természetesebb, banán, dinnye, citrus, és persze vágott fű, de nem az dominál. Ügyes. 

Pinot Noir 2016
Silleres szin, meggy, friss eper, szamóca dominál, illat szép, korty kicsit egyszerű, jó savérzet, friss, jóivású vörös. 5,5 pont

_mg_9978.jpg

Fantastico Malbec 2016

Argentínából, 5% cabernet sauvignonnal támogatva, nem túl nehéz, elegáns és izgalmas, közép pluszos sav, fekete es piros bogyós gyümölcsök,  húsos, fűszeres ízvilág. 7 pont

Tantara 2015 Syrah
Kaliforniából, ha a előző bor az izgalom, ez a kényeztetés. Csoki,  lekvár, szilva, tejszínesség, konyakmeggyes buké. Telt illat és ízvilág, minden paraméterben sok, jól tart a sav, ízben a magas alkohol nem lóg ki. 7,5 pont

Tantara 2013 Cabernet Franc
Kaliforniából Santa Inez környékéről, szintén mindenből sok, lekváros, szedres, tejszines-csokis. 16-os alkohol, ezt már nem iszogatáshoz találták ki, egy steakhez valószínűleg zseniális. 7 pont

A bejegyzés trackback címe:

https://kostolonaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr9314839558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása