Augusztusban Tokajba látogattunk, ezúttal régi kedvenc pincéket céloztunk meg. Az exkluzív kóstolók jegyzeteit, pontszámait olvashatjátok a továbbiakban (értékelés: személyes véleményünk metszete, illetve 0-10-ig adott pontszámaink átlaga).
Szabó Gyula pincéje
Egy igazi unikum, Szerencsen, az Alsó Pincesoron. Gyula bácsi a régi iskolát képviseli, gyönyörű édes borokkal és alkalmanként különleges száraz ill. félszáraz tételekkel. Annak ajánlanám, aki késői szüreteket és aszúkat szeretne kóstolni és személyesen a borásszal beszélgetni.
Furmint száraz 2015
Kesernyés, olajos ízvilág, virágillat, alkohol fűt, szerintünk már túlfutott.
6 pont
Hárs száraz 2015
Hársméz, virágok, gyönyörűen jön a fajta, de vékonyka, alkohol fűt, hasonló stílus mint az előző, mind ízben, mind karakterben.
6 pont
Zéta száraz 2015
Borsmenta tea, ánizs, virágok, különlegesség, magas alkohol.
6 pont
Hárs száraz 2014
Mazsolás, vaniliás, mézes, süteményes illat, izben szép kerek, édes alma, szép sav, jó egység. Végén száraz szamorodni stílus, virágos, nagyon szép fajtajelleg, remek zamat.
7,5 pont
Szamorodni száraz 2007
Erősen oxidált, jön a zöld dió, de hiányzik az egység és olajosság. Nagyon száraz a vége, tömény, égetett íz, nagyon hosszú.
6,5 pont
Furmint félszáraz 2016
Funky. Banán, mangós, kis karamelles illat, maradékcukor, hízelgő, maradékcukor 14g, édes sütis, gyümölcsös, meglepően zamatos.
7,5 pont
Furmint félszáraz 2013
Aszalt, kandírozott, beédesedett gyümölcs, banán, füge, édes szilva, mangó. 11 g cukor, kicsit kénes, szenzációs a zamat, alkohol súlyos picit.
7 pont
Sárgamuskotály félszáraz 2016
25 g körüli cukor, itt is egzotikus gyümölcsök, benne van a virágos feeling, de nincs pacsuli, intenzitásban lightosabb, kicsit oxidált.
6,5 pont
Furmint félszáraz 2012
Illatra fáradt, van némi mazsi, füge, ízre banán, vanília, így zamatban még kapaszkodik, oxidált. Kis szellőzés után javul.
6 pont
Hárs kései 2014
Illatban hársméz. 70-75 g cukor, mézes illatvilág, ízben alma, mazsola, méz, szép egység, magas beltartalom, magas sav, gyümölcsbomba, sok zamat, nagyon szép és jóivású.
8 pont
Furmint kései 2012
105 g cukor, full kandírozott gyümölcs, füge, datolya, káve, kakaó, grillázs, barack, körte, narancs nagyon szépen összeérett. Patent egyensúly, kevés stikk a végén.
8 pont
Máslás 2006
Secunder/tercier határán. 60g maradékcukor. Szép egyensúly. Sárgabarack. Alkohol túlsúly picit. De összességében nagyon szép.
8,5 pont
Furmint kései 2013
Teás, virágos, erős citrus, combos, masszív karakter, oxidált íz keveredik a virágossággal, botrytissel megtámogatva. Aszúnak készült. Nekünk picit hiányzik az intenzívebb zamat, a rétegeltség és a karakter.
8 pont
Furmint kései 2010
Először mangó jön, a végén camembertesen kesernyés, káposztás, 80g cukor, második szűrés a borkő miatt. Szerintünk vége van. Alkohol magas. Botrytis magas. Káposztás cvekedli.
6 pont
Aszú 5p 2005
A "hibás", lepetyegett aszú. Savtulsúlyos, egy tökéletes kajszi, orrban teás, mézes, szájban sok méz és egy tökéletes barack savai, citrusosság, botrytis, végén karamell, kávé. 10-es sav, 160 cukor. Mi pont ezért szeretjük.
9 pont
Aszú 5p 2001
Teás, karamelles íz, masszív kávé, kakaó, full tercier világ, 150g cukor, 8,5 sav. A tercier iskolapéldája, csokoládé, kávé, dohány. Eddigi legszebb classic aszú amit kóstoltunk.
8,5 pont
Aszú 6p 1996
Komplex sztori, hársméz, kandiscukor, full zserbó, káve es kakaó, 190g cukor, 9-es sav.
9,5 pont
Erzsébet pince
Egy igazán modern családi pincészet Tokaj szívében, a főtértől egy kőhajtásnyira. Prácser Hajnival kóstoltunk, aki a marketing és kereskedelmi vonalat viszi a pincénél. Őket olyanoknak ajánlanám, akik értékelik a kifinomult minőséget, akarnak jó száraz borokat (is) inni, és vágynak némi különlegességre.
Sárgamuskotály száraz 2016
Citromos-bodzás limonádé, friss, ropogós egyensúlyos, jó savak. Szép. friss, zamatos, kitűnő indítás!
7 pont
Furmint száraz Estate 2016
Kabar/ furmint 20/80%, birtokbor.Illatban kicsit sárgadinnye és banán, ízben jön kis olajosság és puncsos hordó, 14% alkohol. Virgonc savak.
7,5 pont
Furmint száraz Zafír dűlő 2016
90/10% furmint-hárs. Őszibarackos, körtés, friss almás, citrusos - szép összhang, szép savak. 6 hónap hordó, 3-4. töltés, hordó dominál. Sós vég. Nagyon nagy potenciál van benne, de még nincs kész.
7,5 pont
Kabar száraz Betsek dűlő 2014
Illatban hordó és birs, puncsos finesz, ízben kicsi méz és édes alma. Szépen egyben.
8 pont
Kabar száraz Betsek dűlő 2015
Betsek dűlő, füstös illat, őszis, kesernyes ízvilág. Nagyon vastag, alacsony sav, 13.5 alkohol. A vége kicsit éles. Még kell neki érlelés.
7 pont
“Élethárs” Hárs kései 2016
80-as cukor, 7 g sav, banános, virágos, szuper őszis, hársméz, virágok, bodza. 10-es alkohollal nagyon csúszik. Tartályos érlelés, 100% Sajgó dűlő.
8 pont
Aszú 6p 2010
Illatban aszalt gyümölcs, füge, datolya, ízre mézes kajszi, sárgabarack bomba. Nagyon szép. 10 körüli sav, 175g körüli cukor, 9.5 alkohol. A hordó szépen támogatja.
9,5 pont
Aszú 6p 2013
Színe fiatal, világos, orrban friss gyümölcsös, ízre ananász, füge, koncentrált cukor, körte, kandiscukor, kamilla tea. 220 g körüli cukor. 8,5 sav.
9,5 pont
Tokaj Hétszőlő
Ha valaki a borvidék “fővárosában”, Tokajban kóstol, lehetetlen őket elkerülni. A főtéren egy hangulatos kis pince borozó várja a klasszikus hangulatot kedvelőket, illetve a felette lévő épületben egy modern borbár hangulatos tetőterasszal. Mi ez utóbbin kóstolhattunk exkluzíve Oroszlán Tamással, a birtok kereskedelmi és marketing igazgatójával.
“Bio Dry” Furmint száraz 2016
Birtok furmint - alap furmint, citrusos, barackos, egyszerű. Szép savszerkezet, de nincs sok zamat. Szebb lesz 1-2 év múlva talán.
6 pont
Hárs száraz Hétszőlő dűlő 2016
Enyhén mézes puszedlis, fűszeres, intenzív citrusos sav, könnyedség, pedig 13-as az alkohol. Árveréses tétel. Nagyon fiatal. Nagy potenciál. Folyamatosan nyílik. Mézes-virágos jegyek. Kifinomult, szép a hordó a háttérben, lehetne kicsivel több a zamat.
7 pont
Furmint száraz Kis-Garai dűlő 2016
Kicsit füstos, alma, kesernye, grapefruit, jön a hordó. Még ő is nagyon fiatal.
7 pont
Furmint száraz Nagyszőlős dűlő 2015
Illatban jön egyfajta édesség és a fa. Csonthéjas, almás, puncsos, kellemes ízvilág. Vártnál picit vékonyabb, de komoly tétel, de még kell neki legalább 1 év szerintünk.
7,5 pont
Furmint száraz Selection 2012
Két dűlőből válogatva, dácitos, ásvanyos. Petrolos, animális, somlói stílus, likőrős, olajos, ízben jó húsleves feeling. Jó balansz.
7 pont
Furmint kései 2015
Furmint-hárs 70-30%, virágos, mézes illat, édes alma, trópusi beütés, füge. Alacsony sav miatt jó a sav-cukor egyensúly: 53 g cukor, nincs botrytis, pici oxidáltságot éreztünk a végén.
7 pont
Sárgamuskotály kései 2016
Banános-mangós style, vibráns sav-cukor egyensúly, 55 g c ukor, 6,2 g sav, kiugrik a pohárból. Jó ivású, tipikus modern sárgamuskotály. Kicsit szappanos a vége.
8 pont
Pinot Noir száraz 2015
Illatban meggy, sherry, kicsi csoki, sajt, szilva - nagyon szép. Ízben egyszerűbb, van némi gyümölcs, sherry, de vékonyka, az illat után kicsit csalódás. Az alkohol szárít a végén.
7 pont
Aszú 5p 2004
Szép, birses, mézes, fügés, puncsos. Gyümölcs bomba. 165g cukor. Kicsit már kandiscukros.
9 pont
Aszú 5p Hárs 2001
Méz illatban nagyon jön, ízében sárgabarackos, virágos, kis hársmez végig megbújik.
8,5 pont
Aszú 6p 2013
Mézes tea, kandirozott gyümölcs, banán, puncs - ízorgia, cukor 220 g körül.
9,5 pont
Aszú 5p 1996
Tercier jegyek, káve és dohány illat. Ízben is kávé, füge. 150 g körüli cukor, klasszikus aszú.
9,5 pont