kóstolónapló

kóstolónapló

A Tokaji borvidék elfeledett ékköve, Abaújszántó

2022. április 28. - winevalentine

dscf0478_1.JPG

Kóstolócsapatunk évente többször is megfordul Tokaj-Hegyalján, mégis van olyan település, ahol még nem jártunk. Általában ismerik az emberek Tokajt, Mádot vagy Tarcalt, de a félreesőbb borvidéki falvak nevét sokszor csak a borvidéki leírásban olvashatjuk.

Mi egy budapesti kóstolón találkoztunk először abaújszántói borokkal, a Palkó pincészet jóvoltából. Most végre eljött a pillanat, hogy helyben is kóstoljuk őket.

A családi tulajdonban lévő pincészettől Palkó Gabi fogadott minket. A város egy kicsi utcáján, egy régi kúria és a vele szemben lévő, gyönyörűen felújított gazdasági épület a pince otthona. A tartályos érlelőben megkóstoltunk néhány formálódó tételt, majd kimentünk a dűlőbe, hogy megismerjük a terroirt.

dscf0460.JPG

Abaújszántó és dűlői

Korábban nagy mezőváros volt, jelenleg a borvidék perifériáján található. Bár az autópályához (nemrég megépült M30), most már ez van Hegyalja falvai közül a legközelebb.

Nagy kereskedők működtek a városban a világháborúig, innen jutott el a tokaji bor egy része külföldre. Aszúpápának is nevezték, mert sok régi aszú volt fellelhető, egyes kereskedőcsaládok 300 évre visszamenőleg rendelkeztek aszúkkal.

A város a Sátor-hegy alatt terül el, innen nyugat-délnyugati irányban található dűlőinek a többsége. Az egyik legjobb dűlő, a Kassaváros nevét onnan kapta, hogy kassai püspökség birtoka volt évszázadokon keresztül. A kassai szál szerencsére még mindig él, Palkóék Kassaváros dűlőszelekcióját a kassai dóm lábánál lévő borbárban poharazzák.

image.png

Érdemes megjegyezni a Pendics, a Gelencsér, a Báthori és a Sulyom nevét is - innen is kóstoltunk szép borokat.

Két kirándulástipp

Pendicsbe felsétálhatunk a városból, ahonnan csodálatos a kilátás az említett dűlőkre és a környékre. Sajnos a magasabban fekvő területeken csak a támfalak árulkodnak arról, hogy egykor szőlő volt rajtuk. Lejjebb viszont gyönyörűen művelt, 40-50 éves tőkékben gyönyörködhetünk.

A boldogkőváraljai vár nagyon közel van Abaújszántóhoz (10 perc), vàrátogatással egész napos programot tudunk magunknak szervezni, és a családot sem kell otthon felejtenünk.

dscf0490.JPG

Palkó borok

Palkó Gabi, a házigazdánk, a kertészeti egyetemen végzett. Annak idején dolgozott borbárban, szervezett kóstolókat és pályáját a Bardon borászatnál kezdte, mint borász. A családi pincészet története a 2010-es években indult, a pince és területek vásárlásával. Ebben az időben ismerkedett meg férjével, és került ő is Abaújszántóra. A borászatra, mint kultúrmisszióra tekint, mint mondja, üzletileg kevésbé kifizetődő jelenleg Tokajban borászkodni.

De a család több lábon áll, szántóföldi növénytermesztéssel, kertépítéssel több családnak adnak munkát a településen, ezzel kiegészítve és jövedelmezővé téve a vállalkozást.

Vendéglátónk elmondta nekünk, hogy Tokajban a minőségi bort kínáló pincészetek jó része befektetővel üzemel, és kevés az olyan helyben lakó, gazdálkodó értelmiségi család, aki önerőből nagyobb területet művel. Palkóék 15 hektáron gazdálkodnak és az utóbbi időben arra is áldoztak, hogy műemléki épületet újításnak fel befektető nélkül.

dscf0473.JPG

Gabi különben a pincemunkák és a kereskedelem irányításában aktív, férje pedig a szőlőmunkákért felel, illetve "gépen ülve" veszi ki a részét a földmunkával és permetezéssel. Utóbbiból 4-5 forduló egy szezonban általában elég a kedvező széljárás miatt - azért a hárslevelűvel néha meggyűlik a bajuk.

dscf0501.JPG

Gyakorlatilag két felvonásos színházi drámához hasonló kóstolón vettünk részt, délután órákon át kóstoltunk a dűlőben és a pincében, aztán pihenő után este a gyönyörűen berendezett kóstolóhelységben. A jegyzetek csak a már "felnőtt", palackozott borokról szólnak.

img_6423.jpg

Száraz borok

AUThentic Tokaj 2020

Színes, autisták által rajzolt címkével, a bevételből a nekik otthont adó intézményt támogatva - ez köszön vissza a bor nevében is.
Könnyed tétel, citrusos, zöldalmás jegyek, némi sóssággal. 5,5 pont

Kassaváros 2018

Mély illat, komplex, puncs, aszalt sárgabarack, füge, sárga alma, ananász. Mondhatni anti-Tokaji a maga 5,3 g/l-es savával, úgy kell hozzá közelíteni, mint egy különlegességhez. Talán illós kicsit, de az aromák mélysége és komplexitása miatt így is 6,5 pont.

Báthori Hárslevelű 2019

Krémes illattal nyit, almahéj, élesztős jegyek. Ízében a barack zamatai és a hársméz aromatikája. Virágosság, kicsit sauvignon blancra hajaz, pedig spontán erjedt. 7 pont

HárSSS Habzóbor 2021

Nehogy már sört igyon a borivó, ha buborékra vágyik - ez volt az alapmottója az elkészítésének. Szállodákban állítólag reggelihez is kínálják (élni tudni kell).
Mézes, almás, körtés jegyek, könnyed stílus, de a végen a tokaji ízvilág érezhető. 6,5 pont

Bodzavirág Sárgamuskotály 2020

Virágos, ásvanyos illat, sajnos kicsit böckseresnek tűnik. Ízben sós, ásványos, virágos, narancsos savakkal, egzotikus gyümölcsösséggel. 6 pont

Gelencsér Furmint 2019

Illatban hamisítatlan furmint: petrolos, radírgumis.Mintha hordós lenne, pedig tartályos érlelés. Ízében körte, virágosság, minerálisan sós, "jó leves". Jó a sav-extrakt-alkohol egyensúly. 7 pont

Hárslevelű Selection 2018

Vastag, olajos, édes alma és csonthéjas jegyek. 15-ös alkohol. Az előző bor savai után kicsit fáradtnak érződik. 6 pont

Sulyom Hárslevelű 2016

Csapadékos évből, letöltéskor még a borásznak sem tetszett. Aztán palackban összekapta magát, és (szerintünk) a pince egyik legjobb száraz bora lett.
Áradó, csodás illat, nagyszerű palackbuké. Sós, pörkölt mogyoró, spárga. Narancsos savak. Cizellált, életteli, fiatal és egyben érett - kvázi kortalan bor. 7,5 pont

Klasszik 2014

Egy különlegesség, száraz bor egy száraz fordítással házasítva.
Édes aromatikájú gyümölcskosár, csontszáraz kivitelben, frissítő, kortalanná tevő savérzettel. Sárgadinnye, mangó, aszalt sárgabarack, akácvirág. Nagy beltartalom, test és zamat az aszúszemeknek köszönhetően. Minerális sósság. 8,5 pont

img_6418.jpg

Desszert borok

Jégcsepp 2018

Abban az évben csak várták, de nem akart aszúsodni a szántói határban a szőlő: kint hagyták a Kassiban. Október végén még tőkén volt több millió forint értékű termés. És jött a meglepetés földanyától: több napig -10 fok közelébe esett a hőmérséklet. A szőlőt azonnal le kellett szedni, ki kellett préselni. Mivel a saját prés nem állt rendelkezésre, segítséggel, a zsinagógában préselték ki - olyan volt az anyag, mint a jégkása a strandon, 31-es mustfokkal.
Jégbor, paramétereiben 4,8 g/l sav és 168 g/l cukor. Datolya, sárgadinnye, kukorica. A sav hiánya miatt nincs Tokaji ízvilága, kicsit "ki vannak mosva" az ízek. Érdekesség. 5,5 pont

Fordítás 2019

172 g/l cukor, de kevesebbnek érződik. Gyógyszeres, virágos, körtés, őszis, szép egyensúly, kerek történet. Kicsit visszafogott és közepesen komplex. 6,5 pont

Aszú 2017

252 g/l cukor, vastag, hársmézes, datolyás. Ízben vanília, puncs, kajszi, narancsos savérzet. Pazar egyensúly, megfelelő test, végtelen hosszú. 8,5 pont

276052115_359959112590514_3334330799437597249_n.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://kostolonaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr9017818935

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása