kóstolónapló

kóstolónapló

Kadarka ad hoc kóstoló - Balla Géza

2013. február 13. - winevalentine

"Csúnya baleset" ért minket múlt hét kedden, beleszaladtunk egy tíztagú borkóstolóba a Kadarka borbárban. Eredetileg pár féldecis kóstoló volt tervben a borlapról, azonban ahogy helyet foglaltunk, odajött hozzánk a tulaj, és egy félmondattal meggyőzött. Tehát rábólintottunk, Balla Géza teljes repertoárja két Mátyás királyért, már nyújtottuk is a csuklónk a karszalagért és fröccsent a pohárba az első tétel.

2013-02-12-498.jpg

Rögtön egy számunkra ismeretlen fajta, mustos fehér került elénk, és illatra sok újat tudott mutatni. Elsőre azt gondoltuk, hogy egy muskotályos bor lesz, csak egy kicsit más - ennek ellenére illatban nem muskotályos bukét, hanem banánt és dinnyét hozott, elég erőteljesen. A szájban már nem volt olyan intenzív a bor, de jó ivású, virágos tétel. Egy királyleánykával folytattuk, ami egy kellemes, laza átvezetésnek tűnt az utána következő Sauvignon Blanc irányába - üdítő hőmérséklet és vibráló savak, emellé mézes aromák a kortyban, édesség nélkül - igazi szomjoltó volt ez a bor. Nem is várakozott sokáig a poharunkban, annyira jól esett. Ezután hamar kitöltötték a Blanc-t, amivel átléptünk a testes fehérbor kategóriába. Közben odajött hozzánk Géza bácsi személyesen, és kézfogáskor felborult egy pohár az asztalon, amit úgy kommentált: -Csak víz volt? Akkor nem baj. :) Ők afféle öko irányba haladnak a borászattal, rusztikusak a boraik, ez a blanc sem tartozott a mainstreambe - finoman szólva a maga 14,5% alkoholjával. Ehhez azonban élénk savak és némi maradékcukor is társult, így egyensúlyos volt a bor, bár nekem a könnyed leányka után még így csípte egy kicsit a nyelvem.

Intermezzoként néhány szó a kiszolgálásról, ami, mint mindig most is fergeteges volt. Roséhoz, vöröshöz új pohár, szóda és pogácsa ajándékba, maximális figyelmesség és hozzáértés. Utóbbit alapvetőnek gondolnánk, de sok borbárban voltam már, ahol egy-egy borról semmit sem tudtak mondani a felszolgálók.

A vörösök előtt egy rosé cuvéet is kóstoltunk, ami finom volt, de bennem nem hagyott mély nyomot, mert a sötétebb, már-már silleres irányt képviselte. (Én személy szerint a könnyed és üdítő, világos színű, málna és eper ízvilágú rozékat kedvelem). Boros kollegámnak annál inkább tetszett, el volt ájulva a savaitól, és a benne lévő erdei gyümölcsöktől.

A Kékfrankos annál inkább meggyőző volt. Élénk, mély bíbor szín, orrban egy kicsit alkoholos, ízre viszont már selymes, zamatos, szilvalekváros-aszalt szilvás ízvilág, alacsony savérzet. Mindenképp más, mint azok a könnyed, kicsit fűszeres és meggyes kékfrankosok, amihez az itthoni borvidékeken szoktunk.2013-02-12-497.jpg

A borsor hátralevő részében már nem nagyon foglalkoztunk jegyzeteléssel - így csak egy-egy élményt tudok kiemelni. A Cabernet Franc Sziklabor nekem speciel negatív élmény volt, az alkoholtól és a tannintól könnyezni kezdtem - igaz, egy kicsit magasabb hőmérsékleten kaptuk, mint kellett volna. Hiányzott belőle a barrique, ami a végét ellágyítja. Ennek ellenére nem akarok senkit lebeszélni, aki szereti a nagyon kemény, rusztikus borokat, annak nyerő lehet.
A borsor végét Kadarisszima hercegnővel zártuk, amely inkább egy egzotikus arcú félvér hölgyemény, mint egy klasszikus szőke szépség (ami ugyebár a Tokaji aszú). Édes áfonya, érezhetően természetes cukor, ráadásul 100 g/l környékén. Kellemes lezárás egy száraz kóstoló végén, gyümölcsössége miatt egészen cuppogós. Számomra az édessége miatt a fél deci a maximum mennyiség, de az olyan jól esik, mint egy édes szörp a nyári kánikulában.
Összességében: szinte az összes tétel adott valami különlegeset, érezhetően kicsit már világból, más talajról származik, és felfedezhető a pincészet nem mainstream felfogása is a borokon. Mindenképp ajánlott megkóstolni Balla Géza borait!

A bejegyzés trackback címe:

https://kostolonaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr35079496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása