A nagy budapesti közönségkóstolók (Furmint Február, Vince, Vinagora és társai) nagyon jó alkalmat szolgáltatnak a kezdő borbarátoknak a borvidékekkel, fajtákkal, pincészetekkel, borstílusokkal való ismerkedésre. Szintén megtalálják itt a számításukat a dőzsölni vágyó hipszterek és egyéb pesti aranyifjak.
Bországjáró csapatunk egyik kategóriát sem vallja igazán magáénak (már), de a Tokaj iránti vonzalom és a Furmint fajta körüli mozgolódás arra késztetett minket, hogy (ismét) ellátogassunk ide. Sok-sok villámrandi a borokkal, elemezni, értékelni nincs sok idő, ami főleg egy ilyen fajtánál elég problémás. Viszont sok pincészetet lehet összehasonlítani, ha felszínesebben is. Rusztikus vagy elegáns? Fémtartályos, vagy érlelt fahordós? Fajtabor vagy házasítva Hárslevelűvel? Hamarosan kiderül, legalábbis az, hogy mi mire voksolunk.
Árpád-hegy pince
Szerencs Furmint 2017 – még friss, össze kell állnia. Gyümölcsös, kicsi hordóval. Könnyed birtokbor stílus, 7,2 g/l sav, virágos, zamatra alacsonyabb intenzitás. 6,5 pont
Király-dűlő Furmint 2015 – összetett és összeért, szép hordóhasználat, jó savak és magas beltartalom.
7,5 pont
Szarka pince
Mád Furmint 2016 – ásványos és sós, 7-es sav, jó balansz, de nem elég zamatos. 6,5 pont
Nyúlászó Furmint 2016 – szép egyensúly, elsőre visszafogott, de szépen nyílik. Sok beltartalom, narancs, zamatos alma, hordó szépen a háttérben, kerek sav, édes fűszerek. 7,5 pont
Pelle pince
Nyúlászó Furmint 2016 – tartályos érlelés, zamat alacsony. 6 pont
Szent Tamás Furmint 2016 – Krémes és zamatgazdag, behízelgős és funky. 8 g maradékcukor. Barackos, vaniliás, szép egyensúly, konnyű, de nem vékony. 7 pont
Gizella pince
Szil-völgy Furmint-Hárslevelű 2016 - Mézes, gyümölcsös, krémes, barackos, birses. Jó egyensúly és hordóhasználat. Ásványosság. Végén a hárs kerekít. 7,5 pont
Grand Tokaj
N8 Cuvée 2016 - sauvignon blanc fajtaélesztős beütés, jó sav és citrusok, némi banán. Zamatos. 6.5 pont
Szignárovits pince
Furmint 2016 – Mátrai. 15 g cukor, 6,2 g sav, 13,5 alkohol – szép birses, barackos világ, a maradékcukor és a furmint sava gyönyörűen támasztja egymást. Alkohol kicsit sok. Élvezetes beszélgetős bor. 6,5 pont
Vinczetomi
Furmint 2016 – 6,3-as cukor, 7,7-es sav, tartály, egyensúly és tartalom, mégis könnyű. Alap furmint kategória sztárja. Citrusos, almás, körtés, letisztult. 7 pont
Könnyűből egyértelműen a maradékcukros verziók nyerték el a tetszésünk, lépték át az ingerküszöböt, egy friss furmint virágossága és játékos savai mellé kell valami támasz. A birtokborok táján nehéz a helyzet, ha dönteni kell, folyton az az érzésem, hogy a dűlős borok lebutított verziói, azért készülnek kicsit hígabbra, hogy ne konkuráljanak velük.
Az érem másik oldala, hogy dűlösekből igen jókat kóstoltunk. Talán egy magas beltartalmú, dűlős, visszafogottan hordózott, érlelt Furmint lehet az, amivel igazán tud Tokaj villantani. És a Hárs beházasítása sem ördögtől való. Egyelőre viszont úgy tűnik marad a „túlzott” sokszínűség.