kóstolónapló

kóstolónapló

Furmint Február 2018

Milyen legyen egy tokaji Furmint?

2018. február 08. - winevalentine

A nagy budapesti közönségkóstolók (Furmint Február, Vince, Vinagora és társai) nagyon jó alkalmat szolgáltatnak a kezdő borbarátoknak a borvidékekkel, fajtákkal, pincészetekkel, borstílusokkal való ismerkedésre. Szintén megtalálják itt a számításukat a dőzsölni vágyó hipszterek és egyéb pesti aranyifjak.

Bországjáró csapatunk egyik kategóriát sem vallja igazán magáénak (már), de a Tokaj iránti vonzalom és a Furmint fajta körüli mozgolódás arra késztetett minket, hogy (ismét) ellátogassunk ide. Sok-sok villámrandi a borokkal, elemezni, értékelni nincs sok idő, ami főleg egy ilyen fajtánál elég problémás. Viszont sok pincészetet lehet összehasonlítani, ha felszínesebben is. Rusztikus vagy elegáns? Fémtartályos, vagy érlelt fahordós? Fajtabor vagy házasítva Hárslevelűvel? Hamarosan kiderül, legalábbis az, hogy mi mire voksolunk.

img_20180201_165428.jpg

Árpád-hegy pince

Szerencs Furmint 2017 – még friss, össze kell állnia. Gyümölcsös, kicsi hordóval. Könnyed birtokbor stílus, 7,2 g/l sav, virágos, zamatra alacsonyabb intenzitás. 6,5 pont
Király-dűlő Furmint 2015 – összetett és összeért, szép hordóhasználat, jó savak és magas beltartalom.
7,5 pont

Szarka pince

Mád Furmint 2016 – ásványos és sós, 7-es sav, jó balansz, de nem elég zamatos. 6,5 pont
Nyúlászó Furmint 2016 – szép egyensúly, elsőre visszafogott, de szépen nyílik. Sok beltartalom, narancs, zamatos alma, hordó szépen a háttérben, kerek sav, édes fűszerek. 7,5 pont

Pelle pince

Nyúlászó Furmint 2016 – tartályos érlelés, zamat alacsony. 6 pont
Szent Tamás Furmint 2016 – Krémes és zamatgazdag, behízelgős és funky. 8 g maradékcukor. Barackos, vaniliás, szép egyensúly, konnyű, de nem vékony. 7 pont

Gizella pince

Szil-völgy Furmint-Hárslevelű 2016 - Mézes, gyümölcsös, krémes, barackos, birses. Jó egyensúly és hordóhasználat. Ásványosság. Végén a hárs kerekít. 7,5 pont

img_20180202_090603_136.jpg

Grand Tokaj

N8 Cuvée 2016 - sauvignon blanc fajtaélesztős beütés, jó sav és citrusok, némi banán. Zamatos. 6.5 pont 

Szignárovits pince

Furmint 2016 – Mátrai. 15 g cukor, 6,2 g sav, 13,5 alkohol – szép birses, barackos világ, a maradékcukor és a furmint sava gyönyörűen támasztja egymást. Alkohol kicsit sok. Élvezetes beszélgetős bor. 6,5 pont

Vinczetomi

Furmint 2016 – 6,3-as cukor, 7,7-es sav, tartály, egyensúly és tartalom, mégis könnyű. Alap furmint kategória sztárja. Citrusos, almás, körtés, letisztult. 7 pont

Könnyűből egyértelműen a maradékcukros verziók nyerték el a tetszésünk, lépték át az ingerküszöböt, egy friss furmint virágossága és játékos savai mellé kell valami támasz. A birtokborok táján nehéz a helyzet, ha dönteni kell, folyton az az érzésem, hogy a dűlős borok lebutított verziói, azért készülnek kicsit hígabbra, hogy ne konkuráljanak velük.

Az érem másik oldala, hogy dűlösekből igen jókat kóstoltunk. Talán egy magas beltartalmú, dűlős, visszafogottan hordózott, érlelt Furmint lehet az, amivel igazán tud Tokaj villantani. És a Hárs beházasítása sem ördögtől való. Egyelőre viszont úgy tűnik marad a „túlzott” sokszínűség.

A bejegyzés trackback címe:

https://kostolonaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr7513647252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása