kóstolónapló

kóstolónapló

Ásványos borok Badacsony sziklaoszlopai alól

2020. október 14. - winevalentine

dsc01069.jpg

Nagy szerencsénk volt az elmúlt hétvégén a Málik pincénél - csak fél órával korábban csörögtünk oda, hogy mennénk, mégis Málik Zoltánnal kóstolhattunk. "Pesti kóstoló volt a hétvégi program, de a fiam inkább a párjával ment " - meséli a házigazdánk. A hat borból álló sor közbeni beszélgetésből megértettük a pince filozófiáját, hogy miben mások a Málik borok, mint a többi badacsonyi. Ez a cikk kiváló portrét állít a borásznak, így csak összefoglalom a mi benyomásainkat.

dsc01082.jpg

A borászat alapfilozófiája a hagyományok tisztelete, szocializmus előtti magas minőségű, tradicionális borkészítéshez valóvisszatérés.

Csak hordók használata (ászok), természetes borkészítés (csak kén, mint segédanyag)
Főként karós művelés (amely +2 cukorfokot is jelenthet, zamatosabb a szőlő, de “ülve kell szüretelni”)
Fajták: olasz, szürkebarát, zeusz, bakator, kéknyelű. Kékszőlő nincs, ha most ültetne, csak kéknyelűje lenne
Kedvenc mondatunk tőle: a borvidéken csak a legkisebb és legnagyobb pince borászának az arcképe van rajta a címkén. (a Málik borokon egy vaddisznó van, a többit meg kell fejteni)
A borok nagyon ásványosak, akár a termálvizes szintig is, ha egy érett, testes fehéret akartok inni, akkor top választás.

dsc01066.jpg

Következzen a sor:

Olaszrizling 2018
Füstos, umamis illat, rétegelt korty, pirított mandula, csonthéjasok: alma, barack, pici édesség a végén. 6,5 pont

Budai Zöld 2017
Zöld a szín, nyers, még a felszállóágban. Citrusos, ásványos, magas a sav, de elegáns. A borízű bor. 6 pont

Bakator 2018
Zöldfűszeres, bazsalikomos, mentás illat. A korty krémes, zömök, visszafogott. Kicsit sós, termálvizes. 5,5 pont

Kéknyelű 2018
Illata enyhe virágillat, visszafogott. A korty olajos, vastag, ásványos, nagyon elegáns, mandarinos, enyhe citrusos savérzet. 6,5 pont

Szürkebarát 2017
Előzőeknél lazább stílus. Vastag, puncsos, krémes. Vanílias alma, pici méz, olajos magvak. Hízelgő, úgymond csajozós bor. Magas alkohol. 24 óras héjon áztatással készült. 7 pont

Zeusz 2018
Sós, umamis, kénköves illat. Nagy extrakt, termálvizes, sós ízben is. Nehezen körülírható, de nagyon komoly és tartalmas fehérbor. 7 pont

Képek: pfeifferpix.com - köszönet! 

A bejegyzés trackback címe:

https://kostolonaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr1016237290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Yamaha FJR1300 2020.10.16. 09:36:26

"Az ízlelőbimbók pamlagján"( Bödőcs Tibi).....amúgy irigykedem,mindíg csodáltam az efféle írások tulaját a tudásukért.

winevalentine 2020.10.16. 09:44:18

Akár derűt csal, akár meghozza egy olvasó kedvét a kóstoláshoz, már megérte! Bödőcs valóban kiváló.

solar flare 2020.10.16. 15:07:12

Meg lehet valahol rendelni kiszállítással a teljes sort? Nem igazán találtam a neten lehetőséget rá.

winevalentine 2020.10.16. 15:17:51

Csörögj rájuk, hátha szállítanak ki: +36 30 530 0136
süti beállítások módosítása